Home » Свят » Загадката Каинди: Какво се скрие зад магическото езеро в Казахстан
магическото езеро Каинди в Казахстан

Загадката Каинди: Какво се скрие зад магическото езеро в Казахстан

Казахстан крие много тайни, научи  365novini

Планините на Казахстан крият много тайни и любопитни истории, но едно езеро определено буди интереса на изследователите през последните години. Още повече, че неговата история се е развила буквално пред очите им, като то продължава да ги вълнува и очарова.

Недалеч от Алмати, в района на планината Тиан Шан се намира Каинди — едно от най-красивите и магически езера в Казахстан.

Историята му е любопитна. На мястото на езерото векове наред се издигат вековни гори. Докато силно земетресение през 1911 година не предизвиква свлачища и пропадания, които трайно променят облика на района. Дъждовете, които се изливат там, намират идеална почва за воден басейн в долината. Така малко по малко се образува езерото Каинди.

магическото езеро Каинди в Казахстан

Наричат Каинди още „Подводната гора“. И това не е случайно. Реките, които извират и се вливат в езерото, често мият с водите си върховете на вековни и дори хилядолетни борове. Останали завинаги под повърхността на водата.

Навън стърчат само изсъхналите върхове, които вятърът и вековете вероятно ще превърнат в прах. Но ледените води на Каинди пазят непокътнати дърветата, както в първия ден, когато се е образувало езерото.

Под водата ще видите истинска гора, абсолютно запазена и почти непроменена. Това се дължи на студа, който сковава клоните и стеблата на боровете. Температа на водата е около 6 градуса през лятото, а през зимата езерото често замръзва. И задържа в своя леден капан отдавна потъналите дървета.

Езерото е дълго 400 метра и дълбоко около 30, но не е необходимо да се гмуркате, за да видите подводната гора. Достатъчно е да наемете лодка и ще можете да се плъзнете по повърхността на езерото, чиято вода е кристалночиста. И се вижда като на длан цялото съкровище, което се крие на дъното, пише tocka.com.

Изненадващо, но въпреки красивата природа, районът не е посещаван от туристи. А местните предпочитат да го пазят за себе си, особено през лятото.

razkritia.com

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.