Home » Свят » Задава се невиждана парична лавина на пазарите
парична лавина на пазарите

Задава се невиждана парична лавина на пазарите

Със стартирането си дигиталната валута на Китай ще създаде лавинообразен ефект, научи 365novini.  Очакването идва предвид това, че търговските банки и други институции вече се състезават да предоставят най-добрите и нови услуги, включително новата форма на разплащателно средство, обяснява за Reuters служител на централната банка на Китай.

Китай се готви да бъде първата държава, която ще въведе дигитализирана вътрешна валута – развитие, което се следи отблизо в световните индустрии за финансови услуги, въпреки че в момента подробностите са малко.

Сходно на предложената от Facebook дигитална валута Libra и други криптовалути като биткойна, проектът за електронно плащане с цифрови валути (Digital Currency Electronic Payment – DCEP) ще бъде частично захранван от блокчейн технология.

Народната банка на Китай ще възприеме двустепенен подход със своя проект, каза ръководителят на института за изследване на цифровата валута на централната банка Му Чанчун.

Банката първо ще издава валутата на търговските банки и други институции, които след това ще я препродават на обществото.

Проектът за електронно плащане с цифрови валути е предназначен да замества съществуващите физически разплащателни средства. Хората, които притежават валутата, няма да получават лихвени плащания, което означава, че тя няма да се отразява върху инфлацията или паричната политика, обяснява Му.

Много икономисти обаче са на мнение, че „печатането“ на дигитална валута от страна на Народната банка на Китай неминуемо ще се отрази негативно върху нейната реална покупателна стойност, независимо от това, че местната статистическа агенция има много инструменти, с които може да прикрие нейната корозия.

Авторите на агенцията също тълкуват, че макар и проектът да има някои сходства с този на Facebook (Libra), изглежда, че ще позволи на китайските регулатори дори да имат по-близък контрол върху паричните потоци, отколкото в момента.

Според пазарните наблюдатели основната мотивация зад проекта за дигитален юан е желанието на Китай да защити границите на капитала си, изправени пред опасенията, че по-новите глобални платежни системи и напредналите технологии могат да улеснят незаконните парични потоци.

По-рано тази седмица Acoциaциятa нa гepмaнcĸитe бaнĸи, cъcтoящa ce oт пoвeчe oт 200 чacтни бaнĸи в cтpaнaтa, вĸлючитeлнo Dеutѕсhе Ваnk, Сrеdіt Ѕuіѕѕе и Соmmеrzbаnk, пoиcĸa cъздaвaнeтo нa дигитaлнo eвpo.

B пoзициятa ce oчepтaвa нeoбxoдимocттa oт cъздaвaнe нa ĸpиптoбaзиpaнo eвpo, paбoтeщo нa oбщa oбщoeвpoпeйcĸa плaтфopмa зa плaщaния. Пpизивът дойде като отговор на проекта на Kитaй за дигитален юан.

В дoĸyмeнта асоциацията очертава ĸaĸви биxa били пpeдимcтвaтa нa цифpoвoтo eвpo и ĸaĸ бaнĸитe и peгyлaтopитe мoгaт дa paбoтят зa изпълнeниeтo нa идeятa.

Отговорът на ЕС също не закъсня. Вчера стана ясно, че Европейската централна банка също обмисля създаването на дигитално евро. Това се посочва в институционален проектодокумент, предвид плановете на Facebook за създаването на Libra, който срещна враждебна реакция сред глобалните регулатори.

Проектът на ЕС, разгледан от авторите на Reuters, също призовава блока да разработи общ подход към криптовалутите, включително евентуално забраняване на проекти, които се считат за твърде високорискови.

В сегашната си форма документът, който може да бъде приет от министрите на финансите на ЕС следващия месец, ще засили регулаторната кампания на съюза срещи криптовалутите, които досега са само частично регулиране в някои държави членки.

„ЕЦБ и другите централни банки на ЕС биха могли да проучат полезно възможностите и предизвикателствата пред издаването на цифрови валути на централната банка, включително като начертаят конкретни стъпки за това“, пише в проекта, подготвен от финландското председателство на ЕС. Документът е примерен и подлежи на промени.

И все пак най-амбициозният вариант е в близко бъдеще европейските граждани да могат да разполагат с електронни пари, които директно да бъдат депозирани в ЕЦБ, без да има нужда от използването на банкови сметки и финансови посредници.

Блиц

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.