Home » България » Всеки първокласник или осмокласник получава по 300 лв без значение от доходите
Всеки първокласник или осмокласник получава по 300 лв без значение от доходите

Всеки първокласник или осмокласник получава по 300 лв без значение от доходите

От тази година всички ученици, записани в първи и в осми клас, ще получат еднократна помощ от 300 лв., без значение от доходите на родителите. Досега тази помощ беше 250 лв. и за получаването ѝ имаше подоходен критерий.

От 2021 г. обаче доходите на родители няма да са от значение и всички ще могат да получат подпомагане от държавата.

Еднократната помощ се отпуска от дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес на семейството, в зависимост от семейния статус, въз основа на подадено заявление-декларация по образец с приложени съответни нормативно регламентирани документи, удостоверяващи необходимите обстоятелства за право на конкретната помощ.

Конкретно за първи и осми клас се изисква удостоверение от съответното училище, че детето е записано, и копие от удостоверение за назначаване на настойник или попечител (ако е необходимо).

Оказа се обаче, че не всички районни дирекции са запознати с промяната. В началото на миналата седмица в Investor.bg получихме няколко сигнала, че администрациите в столичните райони Лозенец, Красно село и Студентски град връщат родителите с обяснението, че все още няма „спусната заповед“, „не е обнародвано“ и ги приканват да дойдат след началото на учебната година.

Тъй като това е помощ, която би следвало да подпомогне семейните бюджети именно преди началото на учебната година, от редакцията се свързахме с Агенцията за социално подпомагане, които останаха изненадани от въпросните сигнали. В началото на тази седмица обаче явно въпросът е решен, защото на посочените места вече не връщат желаещите да подадат документи.

Крайният срок за внасяне на документите е 15 октомври.

Досега от помощта за първи клас се възползваха около 44 хил. деца, като общо едно поколение деца е средно около 60 хил., изчисляват от Министерство на труда и социалната политика (МТСП). Според записаното в Закона за държавния бюджет за 2021 г. еднократната помощ за ученици, записани в първи клас, ще струва на държавата 16,8 млн. лв., а за осмокласниците от хазната ще са нужни още 18,75 млн. лв.

Важно е да се уточни, че помощите се изплащат на два транша. Петдесет на сто от размера на помощта се изплаща след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а остатъкът – в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище.

От Агенцията за социално подпомагане уточняват, че горепосочената еднократната помощ подлежи на възстановяване, ако детето не постъпи в училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние, ученикът не продължи обучението си през втория учебен срок до завършване на първи/осми клас, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние, или е допуснал в рамките на един месец от учебната година отсъствия от 5 учебни часа, за които няма уважителни причини.

Освен това след първия учебен срок не е необходимо родителите да подават отново заявление или да представят в дирекция „Социално подпомагане“ допълнителни документи. Проверката дали детето продължава във втория срок се прави служебно.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.