Home » Идеи » Всеки мед е сладък, но не всеки е полезен! Тайните от кухнята разкрива пчелар с 30-годишен стаж
Всеки мед е сладък но не всеки е полезен! Тайните от кухнята разкрива пчелар с 30-годишен стаж

Всеки мед е сладък, но не всеки е полезен! Тайните от кухнята разкрива пчелар с 30-годишен стаж

Историята на меда  датира от началото на новокаменната епоха, т.е. преди повече от 15 хиляди години.

 По стените на пещерата Аран в Испания археолозите са открили изображение на хора, вадещи пчелни пити от дупки в скалата. Първото споменаване на пчеларството датира от  древноегипетските папируси. Тази дейност се смятала за един от най-уважаваните в Древен Египет. В Древен Рим този занаят е носел значителни доходи. Споменава се дори и в римското право.

видове мед

Дори и за вас историята да не е толкова важна, задължително трябва да обърнете внимание на ползите от меда. Съдържащите се в него магнезий, натрий, калций, калий, желязо и фруктоза, глюкоза и протеини, витамин В и С подобряват здравето, убиват вирусите, имат противовъзпалителен ефект  и  укрепват имунната система . А вие коя разновидност на меда предпочитате?

Мед от пирен

мед от пирен

Ако сте попадали на този рядък сорт мед, той се отличава със своя  леко горчив вкус. Смята се за особено елитен деликатес в Гърция.  Високата му пластичност е една от основните отличителни черти на този мед. Освен това той има  много бавна кристализация. Разбъркайте го и той отново се превръща в течност. Поради по-голямото съдържание на минерални вещества, медът от пирен е ефективен при  заболявания на нервната система, на сърдечно-съдовата система, както и при загуба на апетит.

Липов мед

липов мед

Светло кехлибарен цвят – това е основната външна характеристика на този мед. Пчеларите го наричат безцветен. Ароматът и добрите вкусови качества далеч не са основните предимства на този продукт. Той помага да се преборим с бъбречни заболявания, бронхит, възпалено гърло, стомашни и чревни заболявания. Вкусовите качества на този вид мед не винаги са едни и същи и са пряко зависими от мястото, където е добит медът.

Мед от комунига (сладка детелина)

мед от сладка детелина

Ако сте опитали този вид поне веднъж, със сигурност никога няма да го забравите и няма да го объркате с друг. Защо? Всичко е благодарение на финия ванилов аромат и чудесния вкус. Ценителите на меда считат за свой дълг да имат поне няколко бурканчета от продукта в магазина си.  Медът от сладка детелина   разширява кръвоносните съдове , нормализира метаболизма, справя със сърдечно-съдови заболявания и такива на стомашно-чревния тракт.

Слънчогледов мед

слънчогледов мед

Студени тръпки върху езика – това е, което причинява слънчогледовият мед. Този вид се харесва на мнозина заради неговата сладост, стипчивия и приятен послевкус. Такъв мед се отличава с вискозна консистенция и кехлибарено наситен или светложълт цлят. Този вид мед е шампион по съдържанието на глюкоза. Последните проучвания показват, че голям брой от аминокиселините, необходими на човека, се съдържат именно в слънчогледовия мед. А без тях нормалният синтез на протеини просто не е възможен.

Мед от еспарзета

мед от еспарзета

Този сорт с право се счита за особено ценен (еспарзетата е сред най-ценените у нас бобови многогодишни треви ). Да го намерите на пазара не е лесна задача. В меда от еспарзета има  огромни количества витамини , минерали, биоактивни агенти, аскорбинова киселина, ензими и каротин. Любителите на меда ще се насладят не само на умерено сладкия му вкус , но и на приятната миризма.

Акациев мед

Акациев мед

От един хектар цъфтяща акация при благоприятни климатични условия може да се добият до 350 кг първокласен акациев мед. Това е само един от сортовете, в които съдържанието на фруктоза и глюкоза е по равно. Ако страдате от безсъние  и заболявания на нервната система , по-добър народен лек от акациевия мед няма да намерите!

Мед от кестен

мед от кестен

Както и медът от пирен, този сорт е леко горчив и кристализира бавно. Основното предимство на този продукт са неговите  антимикробни свойства. При редовна консумация повишава защитните сили на организма, бори се с бъбречни заболявания и такива на стомашно-чревния тракт.

Мед от елда

елда мед

Той е считан за един от най-полезните видове мед. В него има 2 пъти повече аминокиселини и микроелементи. Медът от елда е различен на цвят и вкус. Той е по-тъмен от другите сортове, както и приятно гъделичка гърлото всеки път, когато го опитвате. Този вид най-често се използва за лечение на авитаминоза и хипертония, анемия, кожни заболявания,  настинки  и разстройства на протеиновия метаболизъм.

Би било грешка да изберете само един вид мед при такова изобилие! Избирайте умно и бъдете здрави през цялата година!

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.