Home » България » Всеки десети кантар ни удря в грамажа
Всеки десети кантар

Всеки десети кантар ни удря в грамажа

Всеки десети проверен кантар ни удря в грамажа, защото не съответства на законовите изисквания, научи 365novini.

Това са установили проверки на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) в магазини, на пазари и тържища в цялата страна.

От инспектирани 5460 везни в 3844 търговски обекта са установени близо 560, или над една десета, които не съответстват на нормативните изисквания.

Най-голям – близо 560, е делът на кантарите, които не са преминали задължителната ежегодна проверка на средства за измерване в употреба, удостоверена с регламентираните за целта знаци. Други пет пък не са били технически неизправни.

При едно от последните пазарувания в магазина Мирослав Калчев забелязва, че измерените на касата плодове са нелогично тежки. „Купих си един банан и един грейпфрут. Стори ми се, че са доста големи, за да струват толкова пари, а бяха на промоция”, коментира той. Затова Калчев ги мери вкъщи. Стрелката показва 150 гр. при банана и близо 200 гр. – при грейпфрута.

„Имаше разминаване с домашния ми кантар с 40-50 гр.”, каза още потърпевшият.

Той решава да започне експеримент в магазина. Първо замерва продукти на кантарите за насипни стоки, а след това и на самата каса. Разминаванията се потвърждават. „Взимам си един лимон и една глава лук. Едното беше 120 гр., другото – 150 гр. Отивам на касата, нареждам се с другите продукти и питам: „Може ли да ми ги измерите преди да ги маркирате?”. Жената се съгласи.

И при двата продукта беше точно 30 грама отгоре”, посочва Мирослав Калчев.

ретро

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.