Водещите новини
Home » Здраве » Вода газим, жадни ходим: Тази билка е „здравословното чудо“ на България
Вода газим жадни ходим: Тази билка е „здравословното чудо“ на България

Вода газим, жадни ходим: Тази билка е „здравословното чудо“ на България

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Досущ като в известната поговорка „Вода гази, жаден ходи“, българите често обичаме да се оплакваме, че сме сред най-болните в Европа или пък че здравеопазването ни е калпаво.

Дори и да има някои аргументи в тази посока, истината е, че природата е била много щедра към страната ни, а билките, които растат в планините ни са истински ключ към здравия организъм. Една от най-мощните сред тях е прекрасният Мурсалски чай.

Мурсалският чай (Sideritis scardica), или както е наричан още пирински чай и миризлив бурен се среща по високите части на Пирин, Славянка и Средните Родопи. Тази билка се смята за несравнима заради лековитата си сила. Не случайно в народната ни медицина той е познат от векове. С него през годините са се лекували десетки болести, като особено благотворно е влиянието му като антиоксидант. Има тонизиращо, укрепващо и антианемично действие.

Понижава кръвното налягане и съответно редуцира риска от сърдечен инфаркт и инсулт. Цялостно укрепва организма, дарява дълголетие. Известен е и с това, че дори стимулира потентността при мъжете. Мурсалският чай съдържа голямо количество антиоксиданти. Има тонизиращо, укрепващо и антианемично действие. Понижава кръвното налягане и съответно редуцира риска от сърдечен инфаркт и инсулт.

Известна е с това, че дори и стимулира потентността при мъжете.

В него се съдържат 19 жизненоважни микроелемента, плюс цинк, който помага за тяхното усвояване. Именно по тази причина в народната медицина Мурсалският чай е познат като „здравословно чудо“. Важно е да се отбележи, че за да даде максимален ефект, той трябва да се приготви правилно. Ето най-добрия метод.

Три супени лъжици от чая се поставят в 1 литър прясна вода. Загрява се до кипене. След това се оставя да ври 3 минути до появата на златист цвят. Прецежда се и се пие по 1 чаена чаша преди ядене 3 пъти дневно, вместо вода. Мурсалският чай е с приятен аромат и през зимата може да се използва като чай, подсладен най-добре с чист пчелен мед.

Източник: С кафето

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.