Водещите новини
Home » България » Вижте разказа на братя американци, които за първи път посетиха България – много истини казват!
Вижте разказа на братя американци които за първи път посетиха България – много истини казват!

Вижте разказа на братя американци, които за първи път посетиха България – много истини казват!

Сподели новината
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Джорди Хопкинс и брат му (американци) са пътешественици, които обикалят света. Ходят къде ли не…

Ние ги срещнахме по време на пътуването им в България – минаваха през София на път за Белоградчишките скали. И ги помолихме да ни разкажат какво са видели очите им тук наоколо. И познайте – видели са хубава страна и тъжна държава. С обезлюдяващи села и неразвита икономика.

Джорди се надява за по-добро бъдеще за България. И ни пише за България по-развълнувано от мнозина други, родени тук.

Ето какво ни сподели той:

България – земята на ракията преди закуска, на невероятните планински вериги и села, останали с по един жител. С брат ми обикаляхме балканските държави цели три месеца, когато се заговорихме да посетим България.

Мислехме си, че културата ще е подобна на тази в Югославия и че ще са ни нужни само две седмици, за да попием всичко, което България предлага. Бяхме далеч от истината. Влязохме в България и за пет минути разбрахме, че тук е различно и че две седмици няма да са ни достатъчни да разгледаме. Влизайки през Македония, една суха и предимно равна страна, наистина си смаян щом видиш българските планини как изскачат от нищото. Имахме късмета да обиколим голяма част от България. Тръгнахме от София и слязохме на юг към Седемте рилски езера, а на север отидохме до Белоградчишката крепост.

Контрастът от север на юг е забележителен!

След това пътувахме на изток към Плевен и Ловеч, където отседнахме в две малки селца, а после преминахме през Стара планина и отидохме в село Иван Вазово. Научихме много неща и преживяхме много, докато пътешествахме из България.

Някои от домакините ни пяха традиционна българска музика, качихме се на стоп и спечелихме пиле на грил, а екскурзоводи ни заведоха в огромни пещери, пълни с прилепи и водопади, каквито никога не съм виждал.
Учихме се да варим ракия…два пъти и също как да приготвим бюрек и мусака по български.

Приключението ни в България ще се помни.

Природата е толкова чиста и девствена и има толкова възможности за страната да се развива, но за съжаление сякаш България отива в противоположната посока. Научих, че според статистиката населението й се е смалило двойно през последните десет години, заради по-младото поколение, което си търси късмета в чужбина.

Разбирам защо го правят, но мисля, че това е лош избор. В България има толкова възможности и потенциал за развитие! Разбира се, по-лесно е да намериш работа в държава със силна и стабилна икономика, но когато твоята България те умолява да покажеш иновативност, усърдие и търпение, не може да се обърнеш и да избягаш. Страната се нуждае от хора, които да останат и да се борят в трудностите, за да може да се върнат добрите времена, но ви гарантирам, че няма да видите златния век за България, ако не продължите да търсите златото, заложено в нея.

Българите имат силата да направят страната си силна, каквато е била някога, но е нужна усилена работа, време и отдаденост, за да се тласне икономиката към модерните времена. Светът се развива бързо и ако отстъпите от България, за да намерите по-добра възможност, може да се окаже, че някой друг е поел нещата и е откраднал възможността, която сте били твърде слепи да забележите.

Ще се върна в България, защото има още толкова много за откриване, имам големи надежди за тази страна и вярвам, че някой ден хората ще имат силата, която им трябва, за да тласнат България към бъдещето.

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.