Home » Идеи » Видя ли това по листата на китайското зеле, веднага го връщам на щанда. Не купувайте и вие – опасно е за здравето:
Видя ли това по листата на китайското зеле

Видя ли това по листата на китайското зеле, веднага го връщам на щанда. Не купувайте и вие – опасно е за здравето:

Хрупкавите и в същото време нежни листа на китайското зеле са чудесен заместител на по-твърдото нашенско зеле през зимата.

От тях става прекрасна, крехка салата, а много хора ги добавят към зеленчукови и месни ястия, за да им придадат свежа нотка.

Китайското зеле е богато на цяла гама от витамини и минерали, от които се нуждае нашето тяло, което е особено важно през зимата. Но често на пазара ни предлагат нискокачествени глави китайско зеле, понякога увяхнали, но „възкресени“ с триковете на безскрупулните търговци. И ако не си направите труда да разгледате добре листата, можете да си купите безвкусен, воднист боклук.

китайско зеле леха

Как да изберем китайско зеле

1. Дайте предпочитание на главите на зелето без опаковка (те често са обвити с прозрачно фолио): по този начин можете да оцените напълно качеството на зелето. Ако не успеете да намерите такова, обърнете внимание на кондензата в средата на фориого: появата му означава, че зеленчукът е започнал да се разваля.

китайско зеле в магазина

2. Листата трябва да са сухи! Зелето, което продавачите постоянно освежават чрез пръскане на вода, губи вкуса си, да не говорим за свежестта.

3. Не купувайте зеле с гнили листа. Дори малките кафяви петна вече показват, че зеленчукът не само ще съсипе ястието, но и е станал опасен за здравето.

китайско зеле гнило

4. Изберете малки глави със средна плътност. Голямото жълто зеле със сигурност е презряло и е загубило сочността си.

5. Ароматът на китайското зеле почти липсва. Нехарактерна „химическа“ миризма означава, че са били използвани стимуланти на растежа за отглеждането му, с които китайското зеле е било обработено преди транспортирането му.

китайско зеле цвят

6. Китайското зеле се предлага в много разновидности, така че цветът му варира от бледожълто до наситенозелено. Когато избирате качествен зеленчук, трябва да се съсредоточите не върху отенъка, а върху наситеността му.

Източник: За жената

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.