Home » Здраве » Уважаван професор от БАН даде рецепта за кисело зеле, което лекува рак
Уважаван професор от БАН даде рецепта за кисело зеле което лекува рак

Уважаван професор от БАН даде рецепта за кисело зеле, което лекува рак

Тайната съставка е хрян, солта трябва да е задължително морска и в малко количество

Професор Янаки Караджов е доктор по биология, специализирал е в БАН и в научни институти в Москва, Белград, Будапеща, Берлин, Варшава, Лион и др. Работил е във ВВМИ-София, ВИЗВМ-Стара Загора, НБУ и др. 40 години преподава в Тракийския университет, НБУ и Лесотехническия университет. Има над 200 научни труда, множество монографии и над 800 статии. Отива си от този свят през 2019 г., на 84 години, но рецептата му за борба с рака днес се разпространява по цял свят.

През 1995 г. на проф. Караджов му поставят онкологична диагноза.

„Тогава получих преплитане на червата, операцията мина добре, но се оказа, че имам един полип и раково изменени клетки. Естествено, веднага искаха да ме пратят на химиотерапия. Да, аз съм микробиолог, имам познания и знам, че химиотерапията уврежда имунитета. Но мое дълбоко убеждение е, че ракът представлява хронична вирусна инфекция. А и при мен той наистина бе в много ранна фаза“, разказва професорът.

Тогава той решава да впрегне всичките си знания и да създаде лек за себе си.

Професор Янаки Караджов„Аз съм микробиолог, работил съм с всички видове микроби, доста много с лактобацилите. Реших да комбинирам тяхното действие с един от нашите зеленчуци, същевременно и билка – зелето. Мен ме интересуваше обаче зелевият сок, за да включа млечнокиселата ферментация. Тогава прибавих и други съставки. Една от тях е хрянът“, обяснява Караджов.

„Известно е, че раковите клетки се унищожават от лютивите вещества, това са капсаицините – разяснява професорът. – Има ги в лютивите чушки, в пресния чесън и в хряна“, обяснява той.

По негови думи зелето има 5000-годишна история, ползвано е за лечение още в Египет. Заедно със зелевия сок е един от най-важните източници за нас на витамин C, съдържа повече от портокалите например. Какво лекува? Безсъние, болести на щитовидната жлеза, ставни заболявания, засилва имунитета. Още древните елини са лекували рани с кисело зеле. В него има каротин.

Всеки ден на гладно 50 грама зелев и 50 грама морковен сок влияят много добре на организма. Освен това действа като метла на стомаха, изчиства червата. Зелето съдържа и витамин U (от Ulcus – язва), то е противоязвено вещество и заздравява цялата храносмилателна система. Богато е и на витамин B6, който повдига настроението. „

Българите отдавна правим кисело зеле, но аз използвам една важна хитрина. Допреди моята рецепта концентрацията на сол бе от 2 до 5 на сто. Значи в един бидон от 100 л слагаш 2 до 5 кг сол. Аз обаче намалих това количество на 0,9% и конкретизирах, че солта трябва да е морска. Употребата на повече сол потиска сърдечната дейност, увеличава кръвното налягане“, уточнява професорът.

„Цепите кочана на зелката и в разреза поставяте 1 супена лъжица морска сол. После поставяте зелката с кочана нагоре в бидона. Както казах, общото количество сол за целия бидон трябва да бъде около 0,9 кг. После поставяте няколко ябълки, 2 лимона, 1 кочан царевица. Добавяте и 500 г хрян“, гласи рецептата на Янаки Караджов.

„Непрекъснато ме търсят, по 15 души дневно, дойде ли някой раково болен – му давам по една туба от сока. Още тогава си казах, че няма да взимам пари от болен от рак“, казва проф. Караджов. По думите му този сок трябва да се пие, докато човек оздравее. През последните години броят на онкоболните у нас рязко се е увеличил.

„Защото вкараха ГМО в България, от това се увеличи ракът. Затова аз не купувам хляб и си правя от лимец вкъщи. Не трябва да ядем пшеница и всичко, направено от нея като сладкиши. Яжте лимец и овес и няма да сте болни“, категоричен е проф. Караджов. Според професора лековитият зелев сок ще ни помогне дори ако не сме онкоболни.

„Няма да имате грип, хрема и куп болести, ще се повиши имунитетът ви“, казва той.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.