Водещите новини
Home » Свят » US учен ни попари: Маските остават задължителни! Дори и ваксинираните могат да заразяват!
US учен ни попари: Маските остават задължителни! Дори и ваксинираните могат да заразяват!

US учен ни попари: Маските остават задължителни! Дори и ваксинираните могат да заразяват!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Маските ще останат още дълго време в ежедневието ни, разбра 365 Новини.

Според американски учени ваксинираните срещу Ковид хора макар и да са предпазени от зараза, те могат да заразяват с вируса. Компаниите „Пфайзер“ и „Модерна“ изследват колко от ваксинираните могат да предават вируса.

Дори и да имате ваксина срещу коронавирус, не може да ходите без маска на обществени места. Това е засега мнението на лекарите. Носът е основният вход на вирусните инфекции. В това число и за коронавируса.

Той бързо се размножава там и активира имунната система, но коронавирусните ваксини се инжектират в мускулите. Ваксината стимулира производството на антитела и това би трябвало да бъде достатъчна защита, за да предпази този, който има ваксина, да не се разболее. Някои от антителата може би ще циркулират в кръвта до носната лигавица и ще пазят там от зараза.

Но засега не е ясно дали те ще бъдат достатъчно количество и колко бързо ще могат да бъдат мобилизирани. Ако те не са много, вирусите могат да цъфтят в носа и да бъдат кихани или издишвани и да заразяват другите.

„Това е състезание, зависи дали вирусът може да се произвежда по-бързо, или имунната система може да го контролира по-бързо“, казва Марион Пепър, имунолог от Вашингтонския университет в Сиатъл.

Ето защо ваксини, които се впръскват в носа като спрей или се прилагат през устата, са по-добри от мускулните инжекции при респираторните вируси, смятат експерти. И за ваксинираните срещу Covid-19 засега не отпада носенето на маските.

БНР

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.