Home » България » Уникални къщички в скалите с гледка към планината
Уникални къщички в скалите с гледка към планината

Уникални къщички в скалите с гледка към планината

Уникална къщичка край Пловдив привлича алпинисти и туристи от всички краища на страната. Алпийският заслон се намира край село Храбрино и е кацнал буквално върху скалите.

Освен любимо място на катерачите у нас, районът е подходящ за разходка и бягство от големия град и се намира само на 12 км от тепетата.

Посоката, която трябва да хванете след изхода на Пловдив, е към Първенец, веднага след като излезете от селото започва криволичещ планински път, който се движи паралелно с река Първенешка. В района има няколко заведение, а край реката има и подходящи места за пикник.

След няколко километра е и Храбрино. Селото е сгушено в планината и има голяма вилна зона. В района има четири параклиса и една църква. В най-високата част сега се вижда параклисът „Свети Димитър“, който е непосредствено до паметника на родопските партизани.

Уникални къщички в скалите с гледка към планинатаНа около 5 км в посока към Брестовица, през планината по черен път може да се стигне до параклиса „Свети Спас“, дал името на селото за период от 30 години. В селото има два антични римски моста, които стоят непокътнати хилядолетия от периодично прииждащите буйни реки, често нанасяли сериозни поражения на земеделците в района.

След селото е и алпийският заслон. Къщичката е кацнала на голям скален хребет – поредици от високи отвеси и венци, който започва от главното било на Родопите. От Тиклакула (Тикла Кула) – в близост до Хижа „Бряновщица“, той се спуска към Пловдивското поле.

Къщи в скалитеПри водослива на реките Тъмрашка и Ситовска, източните страни на хребета са силно разчленени от терасовидно разположени скали, обрасли от букови и дъбови гори. Най-достъпни за изкачване са те в близост до хижа „Бряновщица“.

Заслонът е изключително труден за достигане, интересна информация за тази къщичка е, че дори си има адрес: ул. Колоездачна. Под скалите има още едно каменно заслонче, което може да послужи за нощувка или подслон при изненади от времето. Храбренските скали носят името Димитринино кале, вероятно защото в миналото върху тях е имало охранителна крепост.

Къщи край ПловдивХижата е на 930 м надморска височина. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 54 места с вътрешни санитарни възли, умивални, туристическа кухня и столова. Пътят до хижата е асфалтиран.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.