Home » Топ новини » Удължават срока на инвалидните пенсии
срока на инвалидните пенсии

Удължават срока на инвалидните пенсии

Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, при които срокът на инвалидност изтича по време на въведеното извънредно положение (от 13 март до 13 май включително), продължават действието си по време на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна, напомня Националният осигурителен институт, научи 365novini.

В тези случаи изплащането на отпуснатите инвалидни пенсии се продължава служебно съобразно посочения срок, посочват от осигуряването. Когато срокът на инвалидността е изтекъл преди 13 март 2020 г., преценка за правото на пенсия на лицето след съответната дата може да бъде направена след неговото преосвидетелстване и получаване в НОИ на ново експертно решение на ТЕЛК.

От института напомнят и че хората, които по уважителни причини не са могли да подадат документите си в срок, ще могат да го направят до 14 дни след отмяната на извънредното положение без отлагане на права – тези документи ще се считат за подадени на 13 март.

ретро

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.