Водещите новини
Home » Топ новини » Удължават срока на инвалидните пенсии
срока на инвалидните пенсии

Удължават срока на инвалидните пенсии

Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, при които срокът на инвалидност изтича по време на въведеното извънредно положение (от 13 март до 13 май включително), продължават действието си по време на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна, напомня Националният осигурителен институт, научи 365novini.

В тези случаи изплащането на отпуснатите инвалидни пенсии се продължава служебно съобразно посочения срок, посочват от осигуряването. Когато срокът на инвалидността е изтекъл преди 13 март 2020 г., преценка за правото на пенсия на лицето след съответната дата може да бъде направена след неговото преосвидетелстване и получаване в НОИ на ново експертно решение на ТЕЛК.

От института напомнят и че хората, които по уважителни причини не са могли да подадат документите си в срок, ще могат да го направят до 14 дни след отмяната на извънредното положение без отлагане на права – тези документи ще се считат за подадени на 13 март.

ретро

Твоят коментар

About Натали Славова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook