Home » Свят » Турция блокира над 130 интернет страници: Отново налага цензура на страници неудобни на правителството
Турция блокира над 130 интернет страници

Турция блокира над 130 интернет страници: Отново налага цензура на страници неудобни на правителството

Турция отново налага цензура на страници неудобни на правителството, научи 365novini.

Турция забрани над 130 интернет страници и профили с обяснението, че заплашват националната сигурност. В действителност се касае за издания, които са критично настроени към президента и неговата „правилна“ политика за модернизация на страната.

Решението е взето от съд в Анкара. Властите разпоредили да бъде спрян достъпа до 130 интернет страници и профили. Интересното е, че по-голяма част не се явяват заплаха за националната сигурност, а са критични към турското правителство.

Блокирани са и опозиционните профили с твърдението, че са заплаха за националната сигурност. Документът е публикуван от интернет портала „Бианет“, който също е под ударите на съда.

Съдът е разпоредил блокирането на изданията, позовавайки се на предполагаемо нарушение на закона за регулация на интернет, съобщават от изданието. Засега не е известно обаче кога решението влиза в сила, тъй като достъпът до сайтове и профили от територията на република Турция все още е възможен.

Това не е първият опит на президента Ердоган да наложи цензура на медиите. И докато в България тя е по-скоро автоцензура, то в Турция в затворите се хвърлят писатели, артисти, журналисти, политолози и дори учители.

Както е известно, след опита за преврат срещу Ердоган през юли 2016, турския президент проведе най-масовата чистка правена някога.

В затворите се озоваха съдебни магистрати, полицаи, войници, интелектуалци, учители, чиновници и хиляди други. Съдбата на голяма част от тях остана неизвестна. Както и съдбата на всички опозиционни издания, които изведнъж се превърнаха в приближени до властта, след смяната на ръководството им.

Заради случилото се, Турция обяви извънредно положение. Стотици интернет издания бяха блокирани. В един момент правителството блокира дори достъпа до Уикипедия. Към момента световната енциклопедия е достъпна, но цензурата, която се налага там говори за едно — Ердоган е притеснен. И се бои, че след загубата на Истанбул и други може да го съборят от трона.

razkritia

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.