Home » Живот » Това е той – клошар с 3 висши
Това е той – клошар с 3 висши

Това е той – клошар с 3 висши

Мислех, че мъжът ми е уникален в своята мания да събира непотребни вещи, но наскоро се разприказвах с една приятелка на тази тема и изведнъж ми светна: има много като него – ужасни хора, непоносими, с които е трудно да живееш.

Те събират и пазят разни боклуци, повечето от които без стойност и без да са необходими на никого. Като тетрадките от началното училище, мърлявите изпокъсани мечета от детството, колекциите от пеперуди и камъчета, дреболии от всяко работно място и сувенири от там, където е стъпвал кракът им.

Моят мъж например не дава да се изхвърлят повредените и непоправими часовници, кафеварки, машинки за подстригване, ютии, вентилатори, разлепени сандали, електрически косачки, острилки, велосипеди, сешоари, принтери и пр. И това е ужасен проблем, защото живеем в едностаен софийски апартамент без тераса и без мазе.

Вярвайте ми, в съжителство с такъв човек в един момент може да ви причернее пред очите! В някоя нощ ще се събудите и ще почнете да мечтаете как той лежи в болницата с амнезия, получена вследствие падането на електрическа тенджера с изгорял капак (още от миналия век) от рафта в кухнята и… вече можете да извикате един камион, който да изнесе целия този огромен куп вехтории от вкъщи. Да се изчисти и да влязат въздух и светлина.

Живея в този ад повече от 30 години. И не мога да повярвам, че навремето се радвах, че мъжът ми е такъв прибран, че грижливо събира дори използваните вече кламери и карфици. Не си мислете, че нищо не съм направила в опит да се променят нещата, че не съм протестирала, плакала, заплашвала, умолявала. Че не съм ставала по тъмно, за да изхвърля тихомълком торба с изписани преди десетилетия химикалки, с напълно излишни вече рекламни брошури, чернови на ненужни документи, течения на несъществуващи отдавна вестници и дрехи, които не стават вече на никого.

Правила съм го. Но то не решава проблема.

С човек, който си купува нов компютър, но не хвърля стария, а на всичкото отгоре пази (необяснимо защо!) опаковъчните кашони и на единия, и на другия, просто няма как да се пребориш. Нищо, че има три висши образования и всичките му приятели го намират много лесен за общуване и прекрасен в компания. Той сладкодумно ще ти обясни колко важно е това или онова за него, как съвсем скоро, още на другата сутрин, ще го ремонтира или отнесе в офиса, или пък ще го продаде. Ще ти обещае още в следващите почивни дни да прерови и отдели от купчините вещи само това, което му трябва, а другото да изхвърли.

Ще успее – с лъчезарна усмивка и даже с милувка – да ти намекне, че си твърде дребнава, че е хубаво да бъдем по-артистични и че всъщност именно в такава бърлога (в каквато се е превърнал домът ни) се живее спокойно и приятно, защото е уютно и има неповторима атмосфера.

Това ме съсипва и не виждам спасение. А най ми тежи, когато близките и приятелките ме успокояват, че мъжът ми бил много приятен човек, истински домошар. Да съм била благодарна, че не пие и не ходи по чуждо. Но от това не ми става по-леко, защото само аз си знам какво е да живееш с образован клошар. (За конкурса „Питам се докога ще търпя този ад“)

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.