Home » Здраве » Топ 5 храни, които причиняват ранно побеляване на косата
Топ 5 храни които причиняват ранно побеляване на косата

Топ 5 храни, които причиняват ранно побеляване на косата

Красотата на прическата зависи не само от правилната грижа за косата, но и от храненето.

Диетата трябва да включва храна с необходимите хранителни вещества и витамини. Но има и храни, които, напротив, ускоряват стареенето на косата. Съдържат вещества, които провокират изчезването на пигмента. Именно той е този, който „боядисва“ косата.

Предлагаме ви да се запознаете със списъка с храни, които ще доведат до ранно побеляване на косата.

коса побеляване

Пържени храни

Храни, включително картофи, пиле, кюфтета и други храни, които се пържат в тиган с много олио, са с високо съдържание на трансмазнини. Те могат да причинят възпаление в тялото. Те от своя страна водят до ранно побеляване. За да избегнете това, по-добре е да печете ястия във фурната или да ги приготвяте на пара. Това е по-здравословен начин на готвене и няма да доведе до ранно побеляване.

Кафе

Учените отдавна са доказали, че прекомерната консумация на кофеин може да доведе до дехидратация. Това може да доведе до загуба на влага в косата. Тя ще стане суха и матирана лишена от естествен блясък и склонна към побеляване. Също така си струва да запомните, че кофеинът се намира в големи количества в чаените листа и какаовите зърна.

Преработените храни

Тази категория продукти включва полуготови продукти, продукти в графата „бързо хранене“, колбаси, снаксови и други продукти, подложени на дълбока обработка. В резултат на това някои вещества се отстраняват (например за удължаване на срока на годност), докато други, напротив, се добавят. Тази храна съдържа много захар, трансмазнини и други вредни вещества, които могат да доведат до наднормено тегло и лошо производство на меланин, който е отговорен за цвета на косата.

Рафинирана захар

Тя бързо се абсорбира в кръвта и кара панкреаса да работи усилено. Освен това захарта добавя допълнителни калории към диетата. Тя също така причинява възпаление в тялото, което може да доведе до преждевременно побеляване.

Алкохол

Широко известно е, че пиенето на алкохолни напитки извлича основни хранителни вещества от тялото. Това важи и за тези съединения, които са важни за здравето и красотата на косата.

Твоят коментар

About Natali Slavcheva

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.