Водещите новини
Home » Живот » Тъжна история: Да си купиш пенсия за… 5000 лева
Тъжна история: Да си купиш пенсия за... 5000 лева

Тъжна история: Да си купиш пенсия за… 5000 лева

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Да си купиш пенсия. Минимална, която да получаваш всеки месец в остатъка от живота. Нейната цена е близо… 5000 лева.

Историята на 64-годишния Димитър Вълчев е може би една от многото в страната, в която вместо спокойни старини, те очакват неспокойни дни, пише 24rodopi.com. Работил повече от 35 години, но не може да се пенсионира, защото му е нужен още стаж, малко над 3 години. Единственият изход е да си ги откупи, но не му достигат средства.

Затова отправя молба към ръководството на Военното окръжие в Кърджали, където работи за последно, да остане още три месеца на работа, за да събере още някой лев. Целта – да се доближи до нужните 4 750 лева, с които да си купи пенсията.

„Не ми достига стаж от 3 години и 3 месеца. Говорих с подполковника, ако има възможност да ме остави още три месеца на работа. Каза, че няма да има проблеми, но от Пловдив дойде заповед, с която ме освобождават понеже е изтекъл договорът“, разказва възрастният мъж.

Обръща се с молба и към Централното ръководство в София.

„Иначе оставам на улицата, а и жена ми е трайно безработна, знаят, но никой не се застъпи. Единствено майор Белев се опита да направи нещо. Ходихме с него в София, обаче явно работата е била подготвена от тук и ме освободиха“, допълва Димитър.

В крайна сметка…

„Получих писмо от НОИ, в което се казва, че имам да плащам определена сума-4750 лв. за стажа, за да мога да се пенсионирам.

Питат ме дали ще платя.

Ами няма как, нужно е да платя. Ако не го направя, ще трябва да се пенсионирам на 70 години, по старост. Аз изобщо дали ще съм жив с тази азбестоза на белия дроб, която имам“, казва още Димитър Вълчев.

Обяснява, че се е разболял, работейки преди това дълги години в хлебозавод. Това е и една от причините да не може да се нагърби с каквато и да било работа.

В крайна сметка, необходимите близо 5000 лв. за стаж, ще плати неговият племенник. След това Димитър ще чака решението на НОИ, за да разбере каква пенсия ще получава, а тя вероятно ще е:

„Минималната. Тя беше 250 лв, но сега с увеличението май ще е 300 лв. Така е, защото, където и да съм работил винаги съм получавал минимална заплата. И сега ако не платя парите не мога да се пенсионирам. Ако бях останал още 3 месеца на работа, щях да събера, поне по-голямата част, тъй като последните месеци получавах около 900 лв. Нямаше да вземам от хората заем и вече като излезе пенсията-ще се мъчим с жената. Аз съм карал цял живот с толкова, пак ще карам“, изрича Димитър Вълчев.

Тежката действителност. Възрастен, болен, безработен мъж, с 35 години стаж, но не може да се пенсионира, ако не плати няколко хиляди лева…

 

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.