Home » Свят » СЗО алармира: Делтата не е най-опасният вариант на К-19! Има опасност ваксините да не действат срещу новите щамове
СЗО алармира: Делтата не е най-опасният вариант на К-19! Има опасност ваксините да не действат срещу новите щамове

СЗО алармира: Делтата не е най-опасният вариант на К-19! Има опасност ваксините да не действат срещу новите щамове

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейсус предупреди за заплахата от по-опасен щам на коронавируса от варианта Делта, говорейки в Токио на 138-ата сесия на Международния олимпийски комитет (МОК), съобщава ТАСС.

„Колкото повече се разпространява вирусът, толкова повече варианти ще се появят, с потенциал да станат дори по-опасни от Делта варианта, който нанася толкова много щети в момента. И колкото повече са вариантите, толкова по-голям е шансът един от тях ще може да избегне ваксините – и всички ще се върнем в самото начало“, каза той.

Ръководителят на СЗО коментира, че често му задават въпроса „кога ще приключи пандемията. Всъщност Covid и пандемията ни поставиха много въпроси … Пандемията е изпитание и светът не успява да се справи с него. По време на моята реч сто души ще умрат от COVID-19 и докато олимпийският огън изгасне на 8 август, повече от 100 хиляди души ще умрат от коронавируса по целия свят“.

Гебрейсус изрази увереност, че причината светът да не може да сложи край на пандемията, въпреки факта, че „разполага с всички инструменти, необходими за това е липсата на реална политическа ангажираност. Правителствата на страните, особено на Г-20, трябва да покажат колективна воля и да използват средствата за спасяване на човешки животи. Ако водещите световни икономики искат, те могат да поставят пандемията под контрол в рамките на месеци, ако споделят ваксината и създадат стимули за увеличаване производство“, добави той.

Според него ваксинацията на 70% от населението на всяка страна до средата на следващата година не само ще спре пандемията на коронавируса, но и ще позволи рестартиране на световната икономика.

„Заедно с Международния валутен фонд, Световната банка и Световната търговска организация призовах за ваксиниране на поне 10% от населението на всяка държава до септември тази година, най-малко 40% от населението до края на тази година и 70% до средата на следващата година. Ако можем да постигнем тези показатели, не само ще можем да спрем пандемията, но и ще можем да рестартираме световната икономика“. Ръководителят на СЗО заяви, че светът ще се нуждае от 11 милиарда дози коронавирус ваксина, за да изпълни задачите.

Гебрейсус отправя призив към компании и предприятия. „Те носят социална отговорност. Повечето ваксини са разработени с публични средства. Много компании са поели ангажимент да споделят, но много от тези ангажименти остават неизпълнени. Печалбите и патентите трябва да бъдат премахнати“, защото „на карта е заложен човешкият живот.“

„Ако страните могат да мобилизират индустрията си за войни, тогава защо да не могат да направят същото, за да се борят с общия враг? Всички знаят, че инвестицията срещу Covid е малка част от това, което се инвестира в убийството на хора“, коментира със съжаление ръководителят на СЗО.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.