Home » България » Щабът с последна информация: Най-младият заразен е 24-годишен. Нов случай в Плевен. Четирима арестувани за неспазване на карантината
Щабът с последна информация

Щабът с последна информация: Най-младият заразен е 24-годишен. Нов случай в Плевен. Четирима арестувани за неспазване на карантината

Националният щаб за борба с коронавируса съобщи подробности за 8-те нови случая на заразени у нас, научи 365novini.

 В началото на брифинга началникът на щаба проф. Весцислав Мутафчийски изнесе последна информация с данни за COVID-19 на Балканите и в света.

145 000 са вече заразените случаи в света. 5436 са починалите, възстановените са 72 000, съобщи проф. Мутафчийски.

България вече има 31 случая, Албания 33, Босна и Херцеговина 18, Северна Македония 14, Гърция 190, Румъния 95, Турция 5.

В света Китай бележи най-ниския ръст – 11 само заразени за денонощието. Италия – 2547 заразени, от които починали са 1266. Новите случаи на починалите са 250, 1400 са критичните.

У нас няма нови случаи на заразени с COVID-19. От 8-те заразени от вчера най-младият е 24-годишен, най-възрастният – 80-годишен. Единият от пациентите е от болница „Св. Наум“. Полиция пази входа на болницата, където е настанен пациентът, тъй като той е имал признаци на болест, различна от диагнозата, за която е приет още по време на приема.

От новите установени 8 лица трима са хоспитализирани в болница, другите с много леки симптоми или без симптоми се намират под домашна карантина.

От МВнР препоръчаха да не се пътува дори до дестинации, които в момента са слабо заразени с вируса. Препоръчва се на българската диаспора да преосмисли евентуални свои връщания в България.

Във връзка с домашната карантина са арестувани 4-ма шофьори на тирове от Сливница и са принудително заведени в къщите им. Вместо да са под карантина, те са заварени в заведение в самата Сливница. Друг пациент, който „изчезнал“, след като чул за рестрикциите, се върнал сам.

Във ВМА се лекуват шестима с коронавирус. Тежки случаи все още няма.

Доц. Попов, началник на Инфекциозната клиника във ВМА обясни, че пациентите са възрастни хора. Петима от тях са били на ски, шестият е чуждестранен гражданин. Една жена е с пневмония, но е стабилизирана. Прави впечатление, че не се са засегнати други органи и системи, само респираторната система. Пациентите са стабилизирани, поддържа се активна видеовръзка с болните, които са вкъщи.

От 31-те с установен коронавирус у нас 10 нямат никакви симптоми. Друг мъж е в тежко състояние, на командно дишане – това е съпругът на починалата пациентка. Във средно тежко състояние е пациентът от „Св. Наум“. В болницата в Плевен има пациент с доказан коронавирус. С него случаите в Плевен стават трима. Те обаче нямат нищо общо помежду си. Той е в умерено тежко състояние, в развита двойна бронхопневмония.

Епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев обясни схемата на лабораторна диагностика на коронавируса. Взима се материал от горната дихателна система. Благодарение на правилната диагностика на медиците от Плевен той е установен с коронавирусна инфекция. „Генетичните методи са най-модерното нещо в медицината, те показват наличието на RNK“, отбеляза той и изтъкна, че съвременните тестове дават резултат от изследванията за изключително кратко време. Проф. Кантарджиев отбеляза, че за да бъде доказан вирус, трябва да има ако не клиника, поне доказан вирус. „Бързите тестове доказват наличието на антитела. Това са защитните белтъци на организма срещу инфекцията, които се появяват дни след развитието на тази инфекция. Бързите тестове не са тези, които доказват началното състояние и те не разрешават къде и как се развива инфекцията. Та бързите тестове не са чак толкова точни“.

„В Плевен вирусът си се движи по пазарите и обществените места и това, че нямаме хилядите случаи като в Италия, е добре. И за си го обяснявам с взимането на противоепидемични мерки. Ако не се ограничат контактите на много хора на едно място, става ужасно като в Италия“, заяви още проф. Тодор Кантарджиев.

Проф. Мутафчийски заяви, че се съобщават само положителните проби на изследваните пациенти. Има специална форма, която се изпраща по имейл и на хартиен носител, за да има строга отчетност.

На въпрос дали ще се затворят фризьорските салони заради извънредното положение, той отговори, че в заповедта на министъра не пише нищо за това, така че те остават отворени. Ситуацията е коментирана и в щаба и от там е преценено, че там инструментариумът се обработва, записванията са с предварителен час и не се побучава струпвания на хора. „Така че нямаше основание да лишим хората от това“, отбеляза проф. Мутафчийски.

„Не се врете в болниците, не притеснявайте колегите, не се заразявайте с коронавирус“, обърна се той към журналистите в края на брифинга.

пик

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.