Home » Свят » Става страшно! Китай и Русия обявиха готовност за военен съюз срещу САЩ
Става страшно! Китай и Русия обявиха готовност за военен съюз срещу САЩ

Става страшно! Китай и Русия обявиха готовност за военен съюз срещу САЩ

В същото време Вашингтон постави акцент върху „китайската заплаха“ в преговори с Индия

Китай и Русия могат да обединят силите си, като създадат военен съюз, по-силен от САЩ. Това предположение беше направено от руския президент Владимир Путин, цитиран от британския вестник Daily Express и Агенция Фокус. Съюзът между армиите на двете страни ще превъзхожда американската армия и съотношението ще бъде около две към едно. Съюзът между китайците и руснаците ще има три пъти повече танкове и кораби, както и повече ядрени оръжия.

Путин намекна за потенциален съюз между Русия и Китай, които имат третата и втората най-мощна армия в света. И двете страни враждуват със САЩ, а Москва е обвинена в намеса в предстоящите избори в Америка. Руският президент заяви това в четвъртък по време на видеоконференция. Той каза: „Можете да допускате всичко. Винаги сме изхождали от факта, че нашите отношения са достигнали такава степен на взаимодействие и доверие, че нямаме нужда от него, но теоретично е напълно възможно да си представим подобно нещо.“ Тогава Владимир Путин отбеляза:

„Постигнахме високо ниво на взаимодействие в областта на военно-техническото сътрудничество и това е може би най-важното. Тук не става въпрос само за обмен на продукти или продажба и покупка на военни артикули, а и за обмен на технологии. И тук има много чувствителни неща. Сега няма да говоря за това публично, но нашите китайски приятели знаят за това.“

Говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян приветства идеята за потенциален съюз. Той каза, че няма граници за връзките между двете страни. В изказване пред репортери той заяви:

„Няма ограничение за традиционното приятелство между Китай и Русия и няма забранени зони за разширяване на нашето сътрудничество. Под стратегическото ръководство на президента Си (Дзинпин) и президента Путин нараства политическото доверие и стратегическият ангажимент между двете страни.“

Американският министър на отбраната Марк Еспър осъди използването от тези страни на тяхната военна мощ, както и тяхното „непознаване на нормите на международното право“. Той каза: „Основните ни съперници Китай и Русия бързо модернизират своите въоръжени сили и използват нарастващата си сила, за да се противопоставят на международното право, да нарушават суверенитета на малките държави и да променят баланса на силите в своя полза.“

Путин обаче подчерта, че все още иска нова сделка за ядрените оръжия, тъй като СТАРТ-3 изтича през февруари. Той каза:

„Въпросът е, кое е по-добре: да запазим сегашното споразумение такова, каквото е, и да започнем да говорим за неговото заместване в детайли и след това да се опитаме да намерим някакъв компромис в рамките на една година – или да загубим изцяло това споразумение и да оставите САЩ и Русия, и в същото време целият свят като цяло, практически без никаква правна рамка, ограничаваща надпреварата във въоръжаването. Мисля, че вторият вариант е много по-лош от първия.“ По-нататък президентът добави:

„Ако нашите партньори решат, че той (Договорът СТАРТ-3)не е необходим, добре, нека бъде така, не можем да ги задържим. Нашата сигурност, сигурността на Русия няма да пострада от това, особено след като разполагаме с най-модерните оръжейни системи“.

САЩ РАЗГОВАРЯ С ИНДИЯ

Докато държавният секретар на САЩ Майк Помпео и министърът на отбраната Марк Еспер водеха преговори на най-високо ниво в Индия, Вашингтон предупреди за „заплахите на Китай за сигурността“, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Очаква се САЩ и Индия да сключат споразумение за споделяне на данни в областта на отбраната. „Днес има нова възможност за две велики демокрации като нашите да се сближат“, каза Помпео, когато той и Еспер започнаха разговори с министъра на външните работи на Индия Сурахманям Джайшанкар и министъра на отбраната Раджнат Сингх.

Помпео очерта редица въпроси от взаимен интерес, които ще бъдат обсъдени: „Сътрудничеството ни по пандемията, възникнала в Ухан, за справяне със заплахите на китайската комунистическа партия за сигурността и свободата, за насърчаване на мира и стабилността в целия регион.“

Индия потърси по-голяма международна военна подкрепа след военния сблъсък с Китай през юни, когато бяха убити най-малко 20 индийски войници. Пекин призна, че също е претърпял жертви, но без да даде подробности. Двете страни изпратиха десетки хиляди войници на спорната си граница в района на Ладакх и се подготвят за дълга, тежка зима в региона, който е на голяма надморска височина.

Източник: СЕГА

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.