Водещите новини
Home » Живот » Спомени: По време на соца имаше съботници и си чистехме боклуците
Спомени: По време на соца имаше съботници и си чистехме боклуците

Спомени: По време на соца имаше съботници и си чистехме боклуците

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Последните наводнения извадиха на показ един проблем, свързан с обществената ни хигиена. Мътните води извлачиха от деретата тонове боклуци, които буквално затлачиха теченията на оттичащите се води.

Сърдим се и негодуваме, когато ни наричат страна на боклуците. Обвиняваме управляващите, че приемали да горят боклуците на Европа. Възмущаваме са на мастити бизнесмени, дето горят отпадъци в топлоцентралите си и замърсявали въздуха. Само че замисляме ли се какво правим с природата ни самите ние. Колко често по второстепенните пътища на страната сме преминавали покрай нерегламентирани сметища, дори и в най-високите части на планината.

Ако в големите градове има някакъв контрол, то в малките градчета и селата той напълно отсъства. Всеки може да отиде и да изхвърли строителните си отпадъци незабелязано само на няколко километра от дома си. За да си спести няколко левчета такса.

Погледнете на какво приличат поляните и местата, които са предпочитани за туризъм през уикенда около градовете. Погледнете задните дворове на кооперациите в централните части на столицата. Ами междублоковите пространства в големите градски комплекси. Огледайте се на местата за почивка по бензиностанциите на двете ни автомобилни магистрали. Боклукът буквално ни залива, ние сме свикнали с него, възприели сме го като част от всекидневието и живота ни.

И сега поне наводненията и придошлите реки направиха едно хубаво нещо – поизчистиха и поизвлякоха натрупания боклук. По време на соца имаше съботници, в които поне малко от кумова срама почиствахме наоколо.

Сега и това го няма, никой не би откликнал. В същото време нивото на самоконтрол е спаднало до едно безотговорно ниско ниво. И затова България затъва в боклуци.

Кирил Тонев, Силистра

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.