Водещите новини
Home » България » София плаща на АПИ, за да няма винетки до Банкя
София плаща на АПИ

София плаща на АПИ, за да няма винетки до Банкя

Нови табели, които предупреждават шофьорите, че за ползването на пътя се изисква платена винетна такса, стреснаха софиянци, живеещи в околностите на столицата. 

Те са поставени по пътища в районите “Кремиковци”, “Нови Искър”, “Панчарево” и “Банкя”, научи 365novini.

Така според знаците част от живеещите в тях ще трябва да плащат, за да стигнат до центъра. Заради множество запитвания от притеснени жители на района кметът на “Кремиковци” Лилия Донкова изпрати още на 12 февруари писмо до АПИ с искане табелите, поставени в участъка от бул. “Ботевградско шосе” между селата Долни Богров и Желява, да бъдат премахнати. Донкова посочва, че пътят е единственият достъп на 4 софийски села до центъра на града, както и че по него се движат линии на градския транспорт.

“Категорични сме, че до всяко населено място в Столична община трябва да бъде осигурен алтернативен маршрут, по който софиянци да пътуват без винетка. Готово е споразумението, което общината предстои да подпише с АПИ. В него ще има механизъм, по който общината ще плаща компенсация на АПИ. Става дума за част от средствата за поддръжка на пътната мрежа”, обясни зам.-председателят на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков.

С нови табели осъмнаха преди дни и варненци. Те са поставени по пътя към летището, курорта Златни пясъци и гробището на града в село Тополи. Още през 2019 г. кметът на Варна Иван Портних увери, че тези пътища ще станат общински и за тях няма да се плаща пътна такса. Тогава той обяви, че е постигната такава договореност с АПИ.

Лупа

Твоят коментар

About Елена Монева

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook
error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!