Home » Живот » След 16 г. по баячки, доктори и църкви в опит да имат дете, родителите ми отишли при петричката пророчица и чудото станало…
След 16 г. по баячки доктори и църкви в опит да имат дете родителите ми отишли при петричката пророчица и чудото станало…

След 16 г. по баячки, доктори и църкви в опит да имат дете, родителите ми отишли при петричката пророчица и чудото станало…

На 10 км от магистрала “Струма” и 8 км от ТЕЦ “Бобов дол”, в полето на Разметаница по пътя за Кюстендил се намира китното полупланинско село Голям Върбовник. Името на селото е свързано с изобилието на върби по поречието на малка рекичка, приток на река Разметаница, пресичаща селото.

В бобовдолското село живеят наследниците на Иван и Роса Миленкови. Синът им Юлиян разказва любопитната история за срещата на родителите му с Ванга. Това се случва през 1968 г. Тогава, 16 години откакто са женени, те още си нямат рожба. И двамата са на хубава работа и добра заплата в “Мини Бобов дол”, но чаканата рожба така и не идва. Къде ли не, по какви ли не доктори, черкви, знахарки, баби и баячки водят роднините отчаяната млада жена, която с болка гледа децата на връстничките й. Когато отчаянието на семейството е на краен предел, жени от мината посъветвали семейството да потърси помощ от петричката пророчица Ванга. По това време до Петрич се пътувало само с открит лист.

Семейството успяло с много препоръки да получи съкровения документ и с мотора “Балкан”, който с миньорската си Иван бил купил и с който с Роса ходели на работа в мината, двамата съпрузи потеглили на път за Петрич.

Били си записали час при Ванга. Когато им дошъл редът, Ванга подвикнала със заповеднически, приповдигнат тон: „Иване, влизайте! Знам каква ви е болката, но се успокойте, деца ке имате! И първото го виждам – момче, Юлиян да го кръстите – на починалата му баба Юлия, така тя иска, е я, тука до мене е, при вас е! Но на връщане ке минете през Рилския манастир, да се помолите на светеца и там символичен дар за рожба ке дарите!”, заръчала Ванга и благословила семейството на изпроводяк.

Двамата послушали пророчицата, отишли да се помолят на Рилския чудотворец в Рилския манастир и дар дарили за рожба.

Как Ванга е разговаряла с починалата майка на Иван – Юлия, и откъде е разбрала за нея, семейството не можело да си обясни. Това се случило през лятото на 1968 г., а на 16 декември следващата година се родил първородният син на благословеното от Ванга семейство Миленкови от Голям Върбовник. Кръстили го Юлиян – на починалата му баба Юлия, така както заръчала Ванга. По-късно се родил и вторият им син – Радослав, точно както казала пророчицата: „Деца ке имате!”.

Това ни разказа първородният син на Роза и Иван Миленкови – Юлиян, който е пенсионер от мината в Бобов дол и със съпругата си живее в село Голям Върбовник. Юлиян и съпругата му имат също двама синове. Семейството са много трудолюбиви хора, имат и зеленчукова градина, и черешарник. В момента Юлиян работи на бензиностанция и почерпи колегите си за рождения ден на двегодишния си внук.

Неговият брат Радослав също е семеен и има един син.

Попитахме Юлиян чувства ли се благословен от съдбата и от пророчицата Ванга.

„В нашия дом моите родители винаги се отнасяха към Ванга с много голяма почит, тя беше считана като наша втора майка. Ванга е моята духовна майка и наставничка през целия ми живот досега. Нейните християнски и нравствени добродетели са пример за мен. Горд съм, че съм едно от „децата на Ванга”, затова реших в нейна памет да ви разкажа историята на моите родители и за моето раждане, защото тези истории не трябва да бъдат забравяни. Това е преживелицата на моите много добри родители, на които Ванга е дала голяма надежда за живот.

Болка ми е, че родителите ми ни напуснаха твърде рано, но ние, техните наследници, ще разказваме за поколенията историята за срещата им с Ванга”.

В разговора за Ванга се включва още една жителка на Голям Върбовник. Под ромонещия дъжд пенсионерката Малинка Стойнева прибираше дървата за зимата от двора, но щом споменахме името на Ванга, тя скочи и каза:

„Друга като Ванга няма да се роди! Тя е златото на България! Златото е злато, друго име не може да има. За мен Ванга е светица!

Много добри хора бяха Иван и Роса, които починаха. Всички в селото знаем какво направи Ванга за тях. Родиха им се две прекрасни момчета, които отгледаха в любов и сговор.

Но не само на тях в селото е помогнала Ванга. Аз също съм ходила при нея с моя брат Руен Доганджийски. В най-тежкия момент от живота ми като млада се срещнах с Ванга. Дъщеричката ми Виолета тогава беше около петгодишна. Детенцето си играеше на двора и в градината, пълна със сладки ягоди. Виолетка си хапнала ягодки, без да знаем, че моят баща е напръскал лозницата над градината с разтвор от син камък. Детенцето ни посиня, започна да рита и изпадна в несвяст. Бързо дойде линейка от Бобов дол, в Бърза помощ вкараха безжизненото й телце. Аз седях като вкаменена и онемяла на пейката пред вратата на Бърза помощ. Само осъзнавах, че губя дъщеричката си. Минутите ми се сториха цяла вечност.

В този момент, когато нито чувах, нито виждах, ми се стори, че някой приседна до мен, но никого не видях, и чух глас да ми казва: „Влез и кажи, че детенцето е яло ягоди и дядото е пръскал лозниците, да го спасят”. Втурнах се и извиках това на докторите.

Бащината къща на Юлиян Миленков в село Голям Върбовник е сред красивата природа

След болницата Виолетка беше като упоена от отровата. Хора в селото ми казаха да отидем при баба Ванга, за да ни помогне детенцето да се възстанови. С моя брат Руен решихме да пътуваме с неговата кола до Петрич при пророчицата заедно с моята дъщеря Виолета, снаха ми и техния петгодишен син Маринчо, който също имаше проблем и нито лекари, нито баячки му помогнаха до петата годинка.

Къщите в селото са потънали сред зеленина, а навсякъде има върби

Нямахме време да се записваме за Ванга. Тръгнахме спешно веднага. Като пристигнахме в Петрич, Ванга разбра, че сме дошли отдалече с децата. Имаше тълпа от хора пред вратата й, но пророчицата веднага ни извика, първо каза да влезе брат ми Руен със снахата и Маринчо. Казала им: „Ще отидете на Хисаря, там има дървета със семки, да съберете от тях и да му варите чай, ще го излекувате”.

Малинка Стойнева също е ходила при Ванга за лек за хора от семейството

На мене с Виолетка ми каза: „Не се страхувайте! Бъбрреците не са засегнати, няма страшно, детето ще се оправи!”.

Ходиха на Хисаря брат ми и снахата с Маринчо, набраха чая, детето пи няколко пъти и се оправи. Сега е шестдесетгодишен мъж с жена, с две деца и внуци. Моята дъщеря Виолетка се оправи, изучи, омъжи се има син и дъщеря, но за съжаление преди две години почина от тромбофлебит на 68 години. Така Бог е решил.

Това беше срещата ми с баба Ванга, после съм ходила на Рупите само на събор, защото знаех, че само за много спешни неща трябва да бъде търсена”.

ДЕНИ МИЛЕВА

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.