Home » Топ новини » Скандално решение на съда: Пуснаха убиеца на дете от Борисовата градина
Пуснаха убиеца на дете от Борисовата градина

Скандално решение на съда: Пуснаха убиеца на дете от Борисовата градина

Софийски градски съд изненадващо измени мярката за неотклонение на подсъдимия Йоан Матев от “задържане под стража” в следващата по тежест “домашен арест”, научи 365novini.

 Решението е било взето на днешното заседание на съда. Както е известно, Йоан Матев е подсъдим за жестокото убийство на 15-годишния ученик Георги Игнатов, извършено на 2 юни 2015 г. в Борисовата градина.

Съдебният състав мотивира озадачаващото си решение с факта, че подсъдимият е задържан от 22 февруари 2017 година, което е повече от 3 години арест. Освен това, по делото предстои видеоконферентен разпит на свидетел в Англия, който предвид световната пандемия и въведеното извънредно положение в България и извънредни мерки в Англия, не е ясно дали ще може да се проведе скоро. До този момент по делото съдът провеждаше редовни съдебни заседания и исканията за изменение на мярката на подсъдимия бяха оставяни без уважение.

Пуснаха убиеца на дете от Борисовата градина

Тялото на убития на 2 юни 2015 г. в Борисовата градина 15-годишен ученик Георги

Йоан Матев е със забрана да напуска страната и с решение на съда ще му бъде поставена гривна за електронно проследяване, уточниха от Софийски градски съд. Определението на СГС може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Софийски апелативен съд.

Решението на съда е скандално, тъй като Матев близо 2 години се укриваше след убийството на Георги. Той напълно се преобрази и качи над 30 килограма, за да не прилича на човека от снимката, която МВР тогава разпространи в опит да идентифицира килъра. Много възможно е той да направи опит да избяга, допускат криминалисти. Особено активна в изковаването на неговото алиби бе майка му – бившата журналистка Сребрина Гаджева. На няколко пъти в съда се появяваха мними свидетели, които твърдяха пълни фантасмагории в опит да го измъкнат от отговорност.

Пуснаха убиеца на дете от Борисовата градина

Седмица след жестокото убийство в Борисовата градина, МВР пусна снимки и видеоклип с бягащ млад мъж от парка, заподозрян за престъплението. Това се оказа именно Йоан Матев. За да не бъде разпознат, от този момент Матев си пуска брада и започва да тренира активно, качвайки над 30 килограма.

Междувременно от Софийската градска прокуратура обявиха, че ще протестират определението на СГС, с което бе изменена мярката за неотклонение на подсъдимия. „Прокуратурата не споделя изводите на съдебния състав, с които е мотивирал решението си, а именно необосновано дългия срок на задържането на подсъдимия и намален интензитет на предположението, че Й.М. може да се укрие. Фактът, че подсъдимият дълго време се е укривал, а за неговото установяване бе потърсено дори и съдействието на българските граждани, както и тежестта на извършеното деяние, са водещите мотиви в законоустановения срок да протестираме определението на съда“, коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

лупа

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.