Водещите новини
Home » България » Скален манастир на 8 века твори чудеса. Ето къде се намира:
Скален манастир на 8 века твори чудеса. Ето къде се намира:

Скален манастир на 8 века твори чудеса. Ето къде се намира:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

През 2021 г. се честват 800 години от основаването на Ивановския скален манастир „Св. Архангел Михаил“.

По този повод две пощенски марки на обителта ще бъдат пуснати в обращение през идната пролет. Манастирът се намира на 12 км южно от град Русе в красивата долина на река Русенски Лом. Закътано между високи канари, това място прилича на Божи олтар. То е привличало в средните векове монаси отшелници, търсещи аскетичен живот, духовно съвършенство и близост с Твореца.

Ивановският манастир е основан преди 8 века от монаха Йоаким – бъдещия патриарх Йоаким I (1235-1246). Той заедно със своите ученици построил първата скална църква през 1221 г. Тя заедно с останалите храмове в местността образуват скалния храмов комплекс.

В манастирските храмове е запазена уникална стенна живопис от XIII и XIV в., изобилстваща от антични мотиви – голи женски статуи, служещи за подпори, колони върху лъвове, маски и др. Сред тях е т. нар. „врязан“ надпис на Иво Граматик, датиращ от края на XIII век. Главната църква – „Света Богородица“ – е изсечена на височина 38 м и е изписана отвътре с библейски и евангелски сцени и образи.

Сред тях могат да се различат сцените „Тайната вечеря“, „Влизането в Йерусалим“, „Св. Йоан Кръстител“, „Страстите Христови“, изображения на апостолите и други светци. Мнозина вярват, че святото място има особена енергия и молитвата там върши чудеса.

Ивановските скални църкви, образуващи манастирския комплекс, са едни от 9-те обекта в България, включени в Списъка на световното културно и природно наследство под закрилата на ЮНЕСКО.

Източник: Ретро

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.