Home » Топ новини » Шоковите цени на тока спряха заводите, ключови предприятия спират работа
Шоковите цени на тока спряха заводите

Шоковите цени на тока спряха заводите, ключови предприятия спират работа

Скъпият ток принуди ключови предприятия в страната да спрат работата си или да ограничат производството си, научи 365novini.

Заради шоковата цена на еленергията на свободния пазар три завода – в Стара Загора, Първомай и Гълъбово, в сряда стопираха принудително дейносттта си или намалиха работата наполовина заради новото поскъпване на тока, влязло в сила на 1 юли.

Предприятията са „Металик“ в Стара Загора, „Чугунолеене“ в Първомай и „Енергоремонт – Гълъбово“. Първият се занимава с производството на стоманени конструкции. Вторият осигурява спирачните калодки за вагони и локомотиви, като негови клиенти са страни от цяла Европа и Близкия Изток– България, Румъния, Словения, Италия, Франция, Полша, Йордания. Третият пък произвежда нагревни повърхности за енергийни парни котли.

За днес цената на тока на свободния пазар е 132 лева за мегаватчас, което отново е свръхвъзможностите на бизнеса.

По тази причина „Металик“ спира напълно работата си с изключение на две големи машини, които са на газ и някои нискоенергоемки инструменти, съобщиха от холдинга. „Чугунолеене“ Първомай и „Енергоремонт – Гълъбово“ ще произвеждат с 50% от капацитета си, което налага и принудително освобождаване на работна ръка.

lupa.bg

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.