Водещите новини
Home » Горещо » Шкумбата изригна: За мен това не е пандемия, а противоречие!
Шкумбата изригна: За мен това не е пандемия а противоречие!

Шкумбата изригна: За мен това не е пандемия, а противоречие!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Българският майтапчия №1 Димитър Туджаров-Шкумбата по професия е инженер. Има магистратура и по реторика от философския факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“.

Прави шоупрограми по целия свят – от Русия до САЩ. Играе на френски, руски, английски и немски език. Това лято Шкумбата пусна и своя книга със събрани вицове и случки от живота си. Ето какво каза той пред „България днес„.

– Г-н Туджаров, защо мислите, че думата на тази година е „противоречие“?

– Защото тази епидемия си е пълно противоречие. Първо лекарите ни убеждаваха, че има COVID-19, а сега пък ние ги убеждаваме, че има и други заболявания. Майтапът настрана, вицовете и смешките в момента помагат на хората да оцелеят. При чернобилската криза имаше медийно затъмнение, а сега са направо медийни взривове. Всичко бълва за короната. И затова казвам, че е противоречива година, защото хората се объркаха, ситуацията е като при масова психоза. А смехът може да е отдушник, като клапа, който се отпуска, като има напрежение. И като погледнете в мрежата, хората почнаха вече само да се шегуват с короната – това е начин да оцелеят.

– Културата не помага ли все пак хората да отделят мислите си за хубави неща?

– Ами в момента смятам, че ние, „културните“, сме някакъв лукс, което няма как да не е обидно. Излезе, че сме излишни според някои.

– Вие ще се ваксинирате ли?

– Няма, защото имам алергия и смятам, че времето не е достатъчно, за да се изяснят негативите от една инжекция. Знаете ли, за мен това не е пандемия. Това е грипна епидемия. Говоря като нормален човек. Имаше свински грип, птичи грип, луда крава. Сега е най-интелигентният – COVID-19. Сега спекулантите и богатите ще направят огромни пари, ние – нормалните хора, които не сме нужни, просто ще си идем, дали от глад или без работа, или някак си. Кризата е благодат и за политиците, защото човек си отклонява вниманието.

– Вашата съседка от Петрич баба Ванга ви е споделяла, че един ден България ще е райско място за живеене. Но защо продължават да я напускат младите хора?

– Смятам, че вече дойде времето на връщане за младите хора. И знаете ли, когато отида в чужбина, ме удивлява колко повече тези хора мислят за България, отколкото ние тук. Но „очистването“ от лошотията вече е започнало като процес. А и Ванга ми споделяше, че времето и енергията са различно нещо за нас и действителността. Че докато човек каже „едно“, енергията девет пъти е обиколила земното кълбо. И с това се обяснява ореолът около хората. Точно той на 40-ия ден изчезва около мъртвия човек. Четох за това и в литература на НАСА.

– Вярно ли е, че ви е предсказала да се ожените за съпругата си?

– Така е, моята София е най-добрата. Каза ми, че цял живот ще ме гледа. И така си е.

– Но сте преживели и трудни моменти?

– Така е. 10 катастрофи, при три от които се разминах на косъм от смъртта. Когато ми се случи последната, Ванга ме спаси, като ми каза: „За последен път те връщат, качваш се в момента на последния влак, да не си куснал алкохол отсега нататък!“. Оттогава до ден-днешен не съм докоснал алкохол! В началото никой не ми вярваше, че разсмивам, а не пия. И съберем се, с Наско Сираков, с познати футболисти, а те: „Хайде сега, не е възможно ние пием, а ти гледаш“. Става бе, хора, става. Моето настроение постоянно е такова и без алкохол ми е весело.

– Тодор Колев ли е вашият учител в професията?

– Да. Един ден го питах – „Кажи ми бе, Адаме, как ги правиш толкова перфектни имитациите?“ А той ми отвръща – „Един ден сам ще стигнеш до отговора“. И се случи. В някакъв момент стигнах и до там. Тогава отидох, още беше жив, и му благодарих. Зарадва се. Каза ми: „Видя ли? Можеш. Хубаво ти се е получи. Иначе с моите съвети нямаше да си ти“.

– Е, не се ли уморихте вече, не е ли време за почивка?

– Луд умора няма. Пау Казалс на 93 г. е свирил по 3 часа на ден и като го попитали защо още се упражнява, им отвърнал: „Започвам да виждам леко подобрение“. Та и аз така.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.