Home » България » Седем от чудесата на България
Седем от чудесата на България

Седем от чудесата на България

Природата в България е сътворила пленителни творения, с които можем истински да се гордеем. Места, чието величие и красота си струват да бъдат видени и почувствани.

Подбрахме седем произведения на природата в България, които вярваме, че са истински чудеса. Това са удивителни забележителности, създадени без човешка намеса.  Ще се радваме да споделите кои други красоти според вас имат място сред тях.

Снимка: Красимир Матаров,

1.  Пещера Проходна („Божиите очи“)

Това е една от най-известните пещери в карстовия район край село Карлуково.

В резултат на ерозия на тавана на пещерата са се образували две почти еднакви по големина дупки с формата на очи. Когато погледнем към тях, имаме чувството, че Бог ни гледа. Поради това уникалният природен феномен е популярен още и като „Божиите очи“.  Пещерата е лесно достъпна – точно над нея минава пътят от Луковит към Карлуково (на 2 км от селото).

2. Крушунски водопад

Снимка: Чавдар Чернев,  Chavdar Chernev Photography

Крушунските водопади са приказна каскада от водопади, скални прагове, вирчета и басейнчета, заобиколени от пленяваща природа. Те  ce нaмиpaт дo ловешкото ceлo Kpyшyнa. Toвa e нaй-гoлямaтa в cтpaнaтa ĸacĸaдa от естествено образували се водопади.

3. Белоградчишките скали

Снимка: Найден Антонов, Naiden Antonov Photography

Това може би са най-популярните скални образувания в родината ни. Те участваха и в надпреварата за новите седем чудеса на света. Разположени са в Западния Предбалкан, близо до град Белоградчик. Скалите варират в цветове от чисто червено до жълто. Много от скалните фигури имат фантастични форми и за тях се разказват различни легенди. Те често са наричани на хора или предмети, на които приличат или напомнят.

4.  Рилските езера

Снимка: Красимир Матаров, Krasi St M Photography

Седемте рилски езера е най-посещаваната и най-впечатляващата езерна група в България. Езерата са с ледников произход.  Най-високо си намира езерото Сълзата, наречено така заради кристално-чистата си вода. Под него е Окото – най-дълбокото езеро (37.5 метра), а малко по-надолу – Бъбрека. След тях са Близнака, Трилистника и Рибното езеро. Най-ниско разположено е Долното езеро. Всяка година на това свещено място на 19 август се събират хората от Бялото братство – дъновистите.  Тук те честват своята Нова година с ритуални танци и движения – т.нар. Паневритмия.

Природата е изваяла уникалните скални образувания в западните поли на Рила планина, в село Стоб. Височина на пирамидите варира между 7 и 12 метра. Повечето са конусовидни и завършват с каменна шапка, наподобявайки гъби. Живописните им композиции носят различни имена – Кулите, Чуките, Самодивски комини, Зъберите, Братята, Сватовете и др.  Цветовете им преливат от светложълто до тъмнокафяво и червено.  Най-красиви са при залез слънце или на лунна светлина.

6. Заливът Болата Снимка: Калоян Георгиев,  T&K Photography

Заливът представлява тясна клисура, врязана в брега до бивша военна зона, през която преминава малка рекичка. На мястото, където тя се влива в морето, се образува устие на лагуна.  Тук е единственият пясъчен плаж в района на Калиакра. От двете страни има скални масиви с издълбани в тях пещери. Намира се в северната част на Българското Черноморие край село Българево и е част от резерват Калиакра. От 2013 заливът е пълноправен член на Клуба „Най-красивите заливи в света”.  Повече за залива – тук.

7. Меандрите на река Арда

Снимка: SeVo,

Красивите извивки на пълноводната река в Родопите са едно от най-живописните места в родината ни. На входа на язовир „Ивайловград” между Маджарово и Бориславци река Арда образува множество красиви меандри и пясъчни плажове.  Най-впечатляващият природен феномен е внушителен скален пръстен, образуван от 180-градусов завой на реката.

Източник: rodnoto

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.