Водещите новини
Home » Здраве » Сапунът мори грипа за 30 секунди
Сапунът мори грипа

Сапунът мори грипа за 30 секунди

Хигиената е основен начин за предпазване от зараза, а поддържането на ръцете е много важно, защото те са основен източник за предаване на вирусите, припомня 365novini.

Когато някой прикрие с ръка устата си при кихане или кашляне, по кожата остават микроби. Макар и те да оцеляват там до 10-15 минути, ако преминат на твърда повърхност, могат да живеят цяло денонощие. Затова ръцете трябва да се мият винаги след като е ползван обществен транспорт, преди хранене, след използване на количка в магазин. Те трябва да се почистват със сапун и топла вода, а не със санитайзер.

Причината е, че вирусите понякога оцеляват, когато за хигиена се използва санитарен гел, защото слузта намалява ефикасността на алкохола в него.

Учени от Медицинския универистет в Киото установиха, че вирусът на грипа загива за 30 секунди под въздействието на топла вода и сапун при повече от четири минути за санитайзер при наличието на слуз. Ако някой киха и кашля, е добре да се отдръпнем поне на 2 метра от него.

Частиците с грипен вирус могат да изминават голямо разстояние, а във въздуха оцеляват часове. Докато се отдръпвате от кашлящ човек, се опитайте да издишате бавно през носа.

Това намалява риска вирусът да навлезе в дихателните пътища.

Нисковъглехидратните диети, както и добрият сън засилват имунитета, изтъкват още вирусолозите. Приемането на повече мазнини и по-малко въглехидрати предизвиква освобождаване на имунни клетки, които увеличават производството на слуз в клетките, покриващи белите дробове, установиха учени от Йейл. Тази слуз улавя вирусите още преди да се разпространят.

Ретро

Твоят коментар

About Натали Славова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook
error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!