Home » Живот » „Сама отгледах двама сина-доктори са, а няма кой да ме погледне-Какво да правя и аз не знам!“
Сама отгледах двама сина-доктори са

„Сама отгледах двама сина-доктори са, а няма кой да ме погледне-Какво да правя и аз не знам!“

„Сама отгледах двама сина-доктори са, а няма кой да ме погледне-Какво да правя и аз не знам!“

Учудващо е, че често е най-трудно човек да изгради нормални отношения с най-близките хора. Неприятните спомени, чувството за дълг, старото негодувание и натискът от другите объркват все повече и повече, принуждавайки или да правите неприятни компромиси, или да се отдалечавате, спирайки всякаква комуникация.

Често се случва дори без видимо разпадане на отношенията децата, започвайки да живеят отделно, да се отдалечат от родителите си, да се отправят към собствените си притеснения, да спрат да се обаждат и да идват на гости.

В същото време те дори не подозират, че да живеят сами са трудни изпитания за техните възрастни майки и бащи.


Пълна самота

„Случи се така, че трябваше да сама да отгледам двама сина. Прекрасни момчета пораснаха, и двамата решиха да станат лекари, за да носят ползи на хората. Помогнах, както можах,  радвах се на успеха им.“

„Вече съм на 80. Големият – на 54, работи като хирург. Малкият – на 45, работи като зъболекар. Братя са, но са напълно различни един от друг. По-възрастният се справя в живота без цигари и без алкохол. По-малкият е пълната му противоположност. Докато не се ожениха, намираха общ език и често идваха при мен. И тогава по някаква причина се скарали. „

„Сега трябва да живея сама. В моите години, с втора група инвалидност и на малка пенсия, не е лесно да се оцелее. Здравното ми състояние обаче не притеснява никого. Дори синовете ми.“

„Отначало спряха да говорят помежду си, после спряха да говорят с мен. Дори им се извиних, въпреки че самата аз не разбирах в какво съм виновна. Не се случи нищо, нищо не се промени. На директен въпрос всеки от тях казва, че е страшно зает и че не е длъжен да ми помага. Самата аз няма да издържа дълго, а то е срамота при двама сина да искам помощ от държавата. Какво да правя?“, Пита Таня.

В такава трудна ситуация една жена иска съчувствие. Със сигурност е трудно на такава възраст да остане сама, но мисълта да предаде собствените си деца прави положението й напълно плачевно. В края на краищата едно нещо, когато ви е трудно, има поне някаква подкрепа от вашите близки хора. И съвсем друго, когато дори вашето здраве не интересува никого.

Възпитала двама сина, една жена определено заслужава в напреднала възраст някой да се погрижи за нея, някой да ѝ помогне. Да, и просто трябва да има човек наблизо, който ще ѝ осигури поне морална подкрепа.

„Ако в тази ситуация може да се очаква помощ само от синовете и те отказват директната молба, тогава тя трябва да действа по-радикално: да вземе решение за стъпката, от която Таня най-много се срамува“, казва известен психолог.

„Всъщност в този случай е необходимо преди всичко да получи финансова помощ от децата, за да запази здравето си, за да оцелее физически. Странно е, че самите възрастни „успешни“ синове не разбират това. Или просто се преструват. „

„Самотната възрастна жена се срамува да го направи. Явно се притеснява как синовете или съседите ѝ ще го възприемат. В края на краищата обаче самите синове са принудили майката към такава трудна стъпка със своето безразличие. А съседите? Дори онези, които осъждат жената, ще говорят и скоро ще забравят “, смята експертът.

Разбира се, можете да опитате да изградите отношения със синовете си, като откровено говорите за вашите проблеми. И не се извинявайте и не изисквайте, а просто трябва да говорите за нормалния модел на помощ на възрастна майка от възрастни деца и да сравните това с реалността.

Ако децата откажат, тогава ще бъде възможно открито да им разкажете за намеренията си да прибегнете до помощта на държавата. Това трябва да помогне на децата да разберат до каква степен на отчаяние е достигнал човекът, който им е дал живот. Може би дори този разговор е достатъчен, за да реши проблема.

Източник: За жената

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.