Home » България » С разстрела на Димата Руснака завърши разпадът на СИК
разстрела на Димата Руснака

С разстрела на Димата Руснака завърши разпадът на СИК

Преди 15 години в центъра на София куршум в сърцето покоси един от лидерите на групировката СИК – Дмитрий Минев-Руснака, припомня 365novini. По това време силовата структура стремително се стопява, като за 2-3 години е обезглавена и почти напълно се разпада.

Разстрелът е извършен в пред заведението „Upstairs” на бул. „Витоша” пред очите на десетки хора в 18.35 ч на 24 октомври 2004 г.

39-годишният сикаджия е придружаван от 8 бодигарда. Изстрелът прозвучава, докато излиза от заведението, още два куршума се забиват в рамката на вратата и в намираща се наблизо кашпа.

Руснака се свлича в ръцете на охранителите. Те го мятат в една от колите и го карат в „Пирогов”, но вече е късно. Престъплението не е разкрито и досега, килърът е професионалист и е заличил добре следите си, твърдят разследващи.

Убиецът дебнел жертвата си от апартамент на последния етаж на Търговския дом на бул. „Витоша”. Жилището току-що е закупено от никому неизвестният депутат от НДСВ Димитър Димитров.

В апартамента тъкмо започвал ремонт и там ходели на огледи само майстори. Стрелецът просто разбива вратата с ритник и заема позиция. А преди да избяга посипва наоколо с червен пипер, за да обърка следовите кучета.

През покрива се прехвърля на съседна сграда на пряката улица „Денкоглу” и оттам се измъква без да остави следи.

Според показания на свидетели втори човек е стоял на входа на близък търговски дом и веднага след разстрела на Руснака е изчезнал. От 2001 до 2003 г. от основателите на СИК са убити пет знакови фигури и смъртта на Руснака бележи края на групировката.

Версиите са много, една от тях е, че Димата Руснака е паднал от „приятелски огън” и свои хора са го поръчали. Друга – че става дума за преразпределение на наркопазара, от който сикаджиите са изтикани.

Нито едно от предположенията на криминалистите така и не можа да бъде доказано. Те обаче са убедени, че килърът е Красимир Станчев-Легионера.

Краси Легионера от Разград служи четири години във Френския чуждестранен легион, после се завръща у нас. Смята се, че той е човекът, довел сърбо-хърватска бригада убийци, подозирана за няколко поръчкови разстрела у нас.

След разкриване на бандата полицаи от СДВР правят опит да задържат и Станчев, но той опира пистолет в главата на един от униформените и успява да избяга. Оттогава и до ден днешен следите му се губят.

Въпреки, че никога не е тренирал нищо, Дмитрий Минев е влиза в редиците на „борците” от началото на демокрацията.

разстрела на Димата Руснака

 

На 16 ноември 1993 г. той, заедно с Красимир Маринов – Маргина, Димитър Джамов и още 50-ина „борци” напада спортния комплекс „Дескрим”, който се смята за територия на групировката на каратистите. Тримата отвличат един от лидерите на тогавашния съюз „Защита” – Слави Бинев и го пребиват жестоко.

Поводът е – тероризирал техен познат. Истинската причина е разпределение на територии за рекет и наркотици. Това слага началото на гангстерска война в София, която завършва с няколко трупа.

След инцидента тримата нападатели са обявени за издирване, бягат в Гърция и се връщат едва когато хора от „Защита” променят показанията си и те са оневинени.

По това време Минев е съдружник в първата „борческа” фирма – „Фортуна Р”.

Тя е създадена през 1993 г. от Иво Карамански и Красимир Маринов – Маргина, а участници в нея са Васил Илиев, Младен Михалев – Маджо, Димитър Джамов и Димата Руснака.

По-късно Карамански обявава война на бившите си съдружници, а в края на 1994 г. Маджо, Румен Николов-Пашата – бивша барета и настоящиият шеф на „Славия” Венцислав Стефанов регистрират фирмата „Интерпетролиум енд партнерс”.

После към тях се включват Маргина, Руснака, Милчо Бонев-Бай Миле (убит през 2004 г.) и Стоил Славов (взривен през 2003 г.). Регистрирано е акционерното дружество „Интергруп енд партнерс”, което става водещо от структурите на СИК.

След убийството на Руснака полицията работи и по версията за интереси в петролния бизнес, но и тя не може да бъде доказана, въпреки фактите.

Само за няколко месеца са убити трима сикаджии, занимаващи се с петрол. Стоил Славов е разкъсан от бомба на 19 януари 2004 година в асансьора на сградата на СИК на столичния булевард „Джеймс Баучър”, заедно с още трима души.

На 30 юли 2004 г. Бай Миле и петима от гардовете му са разстреляни от хора в полицейски униформи. Това стана докато той обядвал в ресторант-градина „Славия”.

При всеки от тях убийството е било предшествано от взривяване на автомобилите им. И тримата са се занимавали с търговия с петрол.

Дмитрий Минев няколко пъти попада в полицейските сводки, но така и не получава ефективна присъда. На 30 декември 2000 г. бомба избухва в мерцедеса му, докато Руснака е вътре, но оцелява и дори не подава жалба в полицията.

За 2002 г. той влиза в топ 5 на най-големите данъкоплатци, след като регистрира доходи от 460 000 лв.

През ноември 2003 г. Димата е задържан за побой и стрелба в дискотека „Ескейп”, когато сикаджии и висаджии, водени от Косьо Самоковеца, направиха масово меле пред очите на 1000 души.

След инцидента от МВР обявиха официално, че Минев е многократно е издирван, регистриран е за рекет, измама, фалшифициране на документи, има и условна присъда.

Залезът на СИК започва през 2001 г. с убийството на Поли Пантев и завършва със смъртта на Димата Руснака. Близки до групировката твърдят, че тя се е самоунищожила заради вътрешни борби и повечето от убийствата на главатарите є са поръчани от бившите им приятели и съдружници.

През 2001 г. куршуми покосяват Поли Пантев в хотел на карибския остров Аруба. Сикаджията първи излиза от групировката заради конфликт със съдружниците си и по чудо се разминава със смъртта на 20 юли 2000 г.

Неизвестен стреля по джипа му с гранатомет по обяд близо до Зоологическата градина на „Симеоновско шосе”, но снарядът се плъзга по колата, без да се взриви.

Следва смъртта на още трима от СИК, сочени като свръзани с наркобизнеса на групата. Евгени Стефанов-Женята, Николай Зарев-Данкина и Николай Петров-Колята падат надупчени от автоматична стрелба. Убийците им не са заловени и до днес.

Източник: Блиц

Твоят коментар
Твоята оценка
Твоята оценка
Общо гласували

About Елена Монева

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!