Home » Живот » Родопската виагра побърка всички
Родопската виагра побърка всички

Родопската виагра побърка всички

Най-луксозните армагани от родопчани за свои и чужди са билката със слава на родопска виагра – мурсалският чай и прочутият смилянски фасул, научи 365novini.

Баби от селата често ги изпращат като дар за близки или пък по поръчка. Клиентите са предимно от градовете. За да са сигурни, че няма да получат някое менте на боба, те предпочитат да го поръчат от производители. Подобна е и ситуацията с билката.

Находищата на чая са ограничени край високопланинските села Мугла и Триград, той е защитен и е в Червената книга. Хората обаче го гледат култивирано, особено в Триград, след като се прочу като „билка на дълголетието“ и на „родопска виагра“.

Според местния уролог д-р Анатолий Аликовски, мурсалският чай е панацея, лекува от безплодие до полова немощ. Докторът има книжка за билката, в която е събрал дългогодишно проучване на качествата и ефекта върху пациентите си от пиенето, пише Марица.

Смилянският фасул също е прочут деликатес, който редовно се изпраща по всички видове пощи към градовете и чужбина. В Смилян отглеждат три разновидности от едрия салатен фасул и от дребния шарен фасул. Местните го продават за 8-10 лв. килото.

Родопската столица на едрия деликатесен фасул запази славната си марка „Смилянски фасул“, за да се опази донякъде от ментета. Смилянчани дълго негодуваха, че се пробутва китайски боб за смилянски фасул. За да го опази, Смилян вдига всяка есен и мощна фасулева фиеста, на която пристигат хиляди туристи.

Смилянският фасул се търси, тъй като бобовите растения са равностоен заместник на протеините от животински произход, понеже в тях няма холестерол. А и се отглежда по екологичен способ с естествени торове и самобитна технология.

Източник: Блиц

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.