Водещите новини
Home » България » Пулмологът д-р Симидчиев: Ваксинирайте само с първа доза, бързо!
Пулмологът д-р Симидчиев: Ваксинирайте само с първа доза

Пулмологът д-р Симидчиев: Ваксинирайте само с първа доза, бързо!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Понеже вирусът се променя, а скоростта на реакцията ни може да определи какво би станало на ниво популация, предлагам вместо мерки с ограничен ефект (разчитащи на обществена отговорност и поведение), да поемен разумен риск и да ваксинираме колкото се може повече желаещи само с първа доза.

Предложението е на известния пулмолог д-р Александър Симидчиев.

Такава практика въведоха редица европейски страни, включително Белгия, части от Великобритания, части от Канада, а се обмисля и в Кипър, на фона на новите съобщения, че един флакон от ваксината на „Пфайзер“ може да съдържа не 5, а 6 дози.

„Така ще постигнем около 80% защита при два пъти повече хора, вместо 95% при два пъти по-малко. Ситуацията и скоростта на разпространение изисква поемане на разумен риск. Моята втора доза би дала едни 80% защита на някой напълно възприемчив, а за мен би добавила едва 15%.

Когато имаме достатъчно дози, можем да си позволим и втора имунизация и имунизиране на преболедували“, обясни д-р Симидчиев.

За момента обаче, обществената отговорност изисква да снижим рискът за максимален брой възприемчиви, които желаят да станат истинска преграда срещу разпространение, добави той. И призова:

„И моля не коментирайте за правилата и кхп. Знам писаните правила. Просто това е състезание между нашия интелект и гените на SARS-COV2, а той зает с разпространението си и няма време да чете правила“.

Източник: Лупа

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.