Home » България » Просветният министър: След Нова година може да се затварят училища
Просветният министър: След Нова година може да се затварят училища

Просветният министър: След Нова година може да се затварят училища

“Два сценария за учебната година по време на пандемия има у нас – зелен и червен, като липсва жълтият от другите страни с хибридно обучение. След Нова година, когато сезонните грипове се срещнат с коронавируса, е вероятно да се премени към червения сценарий и да се затварят училища”.

Това каза просветният министър Красимир Вълчев пред БНТ.

Това обаче няма да е масово, както беше миналата учебна година, а ще става при достигането на праговите стойности, които ще бъдат различни по области и общини. Дори и някои училища да бъдат затворени, те ще преминават веднага в дистанционен режим на работа. „Целта ни е максимум присъствено обучение”, каза още Вълчев.

Към началото на октомври 100 деца и ученици са заразени с коронавирус, 99 пък са учителите при 200 средно заразени. “Средно дневно са по пет положителните случаи. Нямаме връх висок процент заразени“, посочи Вълчев.

По думите му 5 на 1000 паралелки са карантинираните. “Първите почнаха да се връщат. Ако се запазят средните стойности, очакваме да продължат да бъдат половин процент карантинираните”, каза министърът.

Към момента 500 деца се възползват от възможността училищата да предложат компенсаторно обучение. Те се включват онлайн в клас, имат допълнителни задачи. “Има готовност поне за един център за дистанционно обучение, но училищата са посочили, че имат възможност да го осъществят”, каза Вълчев.

Следващата седмица ще се проведат разговори дали да бъдат увеличени дните, в които учениците могат да отсъстват по семейни причини. От здравна гледна точка, лекарите казват, че е добре децата да минат през техните кабинети, защото родителите им може да не открият някой от симптомите. От МОН имат няколко идеи. Сред тях е по-лесно да се разрешават седемте дни от директора.

Вълчев допълни, че нормативната уредба трябва да се промени, за да могат и родителите на ученици също да имат право на болничен при карантина.

Стартовото заплащане на учител догодина ще бъде 130% от средната заплата – 1260 лв. Според Вълчев това може да привлече добрите ученици в педагогическата професия. Пример за това е, че хора, завършили предишни десетилетия, се завръщат или такива с друго висше придобиват педагогическо обучение.

Тази година е увеличен и приемът на професионалното направление “Педагогика на обучението по..”, където сега първокурсниците са освободени от такса, получават и по няколко стипендии, каза още министърът. От друга страна, това води и до ръст в останалите заплати.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.