Home » Здраве » Професор съветва: кисело зеле, туршии и луканка срещу грип!
Професор съветва: кисело зеле

Професор съветва: кисело зеле, туршии и луканка срещу грип!

Зимата наближава с пълна сила, а всички знаем, че студеното време предразполага към развитието на всякакви настинки, вируси, грипове и инфекции.

Вечният въпрос е как да се предпазим и то с натурални средства, тъй като едва ли някой би искал да се тъпче с хапчета, освен ако не е крайно наложително.

Професор Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, разкри кои са най-добрите храни, предпазващи от грип и какво трябва да правим, за да успеем да се измъкнем от капана на болестите тази зима.

„Криворазбрана самоотверженост е да ходиш болен на работното място. От години навсякъде по света препоръките са, щом си болен, да си останеш няколко дни вкъщи, прилагайки изписаното лечение. В никакъв случай да не отиваш сред колегите си“, коментира той.

Той обясни и как можем да намалим сами риска от заразяване с грип:

„Най-напред да се избягва контактът с болни хора, а дори и с видимо здрави хора – да се контактува на минимум метър разстояние един от друг, да се ползват антимикробни хигиенни кърпички, а ръцете да се измиват добре и често. Да се дезинфекцират повърхностите около нас, особено ако контактуваме с много хора. А когато срещу нас има кашлящ или кихащ, да поставим бариера пред устата ни – като маска. Не може да кажем, че тя трябва да се носи постоянно, но у дома този, който е болен, не трябва да я сваля. В противен случай ще зарази близките си и много лесно – децата.

Лицето не трябва да се докосва с немити или недезинфекцирани ръце, особено устата, очите и носа. Защото, ако сме пипали повърхност, върху която преди това са попаднали капчици секрет от кашлящ или кихащ човек, ще пренесем вируса върху себе си“.

кисело зеле

Специалистът обясни и каква храна е полезна срещу вирусите:

„Съветвам да консумират в неголеми количества разнообразна храна. Да залагат на класическата българска кухня, която е изключително добра в зимното време – с консумиране на кисело зеле и туршии. Векове наред и досега те са източник на витамин

С в студените месеци, докато се появят зеленчуците. Т.е. киселото зеле и туршиите са имуномодулатори. Препоръчителни са също цитрусовите плодове. А ако липсва слънцегреене, може допълнително, но не продължително, да се приема витамин Д.

Експертът посочи, че най-добрите имуностимулатори са зрялото саламурено сирене, киселото мляко, естествено ферментиралите туршии с дрожди и лактобацили, както и уникалните български колбаси като суджуците и луканките, които също съдържат естествени микроорганизми.

Източник: edna

Твоят коментар

Твоята оценка
Твоята оценка
Общо гласували

About Иван Стоянов

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!