Водещите новини
Home » България » Професор Христова: Грипна вълна очакваме към края на януари
Професор Христова: Грипна вълна очакваме към края на януари

Професор Христова: Грипна вълна очакваме към края на януари

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

„Грипна вълна очакваме към края на януари“ 

Това заяви в „Денят започва“ по БНТ проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Ваксината на „Модерна“ е доста близка до тази, която познаваме и с която вече имаме опит. Но има и някои различия. Близка е като конструкт, като решение на въпроса какъв да бъде ваксиналният конструкт, с който да бъдат ваксинирани хората – тоест, отново е информационна РНК, това е последното нововъведение в тази област и се използва не само като ваксина, а и като терапевтично решение за някои хематологични и онкологични заболявания“, уточни проф. Христова

Тя обясни и различията между ваксините на „Модерна“ и „Пфайзер“. „Ваксината на „Модерна“ е стабилна до 6-7 месеца на минус 15 до минус 25 градуса, за разлика от „Пфайзер“, при която трябва по-дълбоко замразяване. Второ, в хладилник ваксината на „Модерна“ ще е стабилна около 30 дни за разлика от няколко дни при „Пфайзер“. И трето, когато е на стайна температура, тогава „Модерна“ ще е стабилна около 12 часа за разлика от „Пфайзер“ – до 2 часа“.

„Модерна“ няма нужда и от разтваряне, тя вече е разтворена, там са 10 дози по половин милилитър. Може би основната разлика е в количеството на ваксиналния продукт, който е 30 микрограма при „Пфайзер“ ваксината, а тук са 100 микрограма“, каза проф. Христова.

Втората доза трябва да се постави 4 седмици след първата. Според проф. Христова, изследванията са показали, че две седмици след първата доза има известен имунитет, а по време на втората доза той скача двойно – става въпрос за количества антитела, и седмица след втората доза той е почти на максималните си нива.

„Паралелно, това вече е доказано с клетъчен имунитет, че седмица след втората доза вече е достигнат максимумът и човекът е напълно защитен“, допълни тя.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.