Home » Топ новини » Проф.Мутафчийски: За тази група пациенти коронавирусът е 100% смъртоносен
Проф.Мутафчийски: За тази група пациенти коронавирусът е 100% смъртоносен

Проф.Мутафчийски: За тази група пациенти коронавирусът е 100% смъртоносен

На днешния брифинг на Националния щаб освен броя на заразените проф. Венцислав Мутафчийски коментира и отпускането на ограничителните мерки в болничните заведения и преминаването към нормална и планова дейност.

Няма искане от щаба или препоръка към лечебните заведения пациентите в болниците да си правят тестове за коронавирус, преди да бъдат приети, или да им правят изследвания. Това заяви началникът на Щаба за борба с COVID-19 ген

Венцислав Мутафчийски.

„Няма такова изискване. Ние вече казахме, че постепенно препоръчваме разширяване на дейността на болниците. Пуснахме женските консултации, детските ваксинации, онкологичните операции и диагностиката им и обострените и декомпенсираните хронични заболявания. На следващия етап трябва да влязат и засега неразрешените дейности. Това е правилното тълкуване на заповедта.

Същият е въпросът и с трансплантацията на органите . Изключително сме заинтересовани тази дейност да продължи. Препоръката е да се изработят сигурни протоколи за действие. Вчера имахме разговор с проф. Оливие Собран, който е сред най-добрите трансплантолози в Европа за това как действат французите. Оказва се, че във Франция стопирани засега всички трансплантации от жив донор в условията на тази епидемия. Поради риска и за двамата.

При изключително внимание се правят трансплантации от трупен донор, независимо от това, че се правят редица изследвания. Тогава се отчита и другата вероятност, че дори настоящите тестове нямат сто процента сигурност.  А за трансплантиран пациент досега с коронавирус е 100% фатален, защото още от първата секунда, още по време на операцията се правят медикаменти, които потискат имунитета. Затова изработваме протоколи за трансплантация на органите, които да са съобразени с международните изисквания“, разказа ген. Мутафчийски.

„Имаме над 70 трансплантирани във ВМА. За нас най-големият бич е било следоперативнитге инфексии. В условия на коронавирус това може да стане наистина изключително разочароващ провал и фатален за реципиентите.

В момента сме задали препоръка за изработването на протоколи за трансплантация на органи. Единствените трансплантации, които са направени в последно време в Париж, са на хора, които са щели да загинат до часове. Ние в последните месеци не сме имали пациент в такова състояние. Затова докато не се изработят протоколите, тази дейност не може да бъде препоръчана“, поясни шефът на ВМА.

„По отношение на оперативните дейности благодаря на директора на Александровска болница проф. Ангелов, защото беше направен протокол за операции в болниците. Вчера взехме решение как точно да се провежда интервюирането на пациентите, на които им предстои прием за операция.

Ние сме взели световния опит в това отношение.  Но за това, за което говорите – няма такова предписание, не са задължени хората да си правят тестове“, категоричен бе той.

Д-р Пенчев заяви, че такова нещо може да се прави по преценка на лекарите, ако имат някакви съмнения, но бе категоричен, че пациентът не е длъжен да заплаща нищо, тъй като тестовете се поемат от касата.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.