Home » Здраве » Проф. Лъчезар Трайков, шеф на катедра „Неврология“ в Медицинския университет: Турските сериали вредят на мозъка
Турските сериали вредят на мозъка

Проф. Лъчезар Трайков, шеф на катедра „Неврология“ в Медицинския университет: Турските сериали вредят на мозъка

Българинът да пие червено вино, ако ще посяга към алкохола

Сапунките, риалити-програмите и турските сериали вредят и са обида за мозъка. Така избухна преди броени дни не кой да е, а директорът на Катедрата по неврология в Медицинския университет проф. Лъчезар Трайков, научи 365novini. Повод бе световният ден за борба с болестта алцхаймер, 21 септември – тема, в която проф. Трайков е дългогодишен експерт.

Според медика сапунени сериали, турски „бози“ и риалити-програми предразполагат мозъка към леност. Вместо да мисли, зрителят просто наблюдава героите и не разсъждава върху поведението им. Това амортизира мозъчната дейност и вреди.

„В този вид сериали действието се развива със скорост от две-три сцени за пет минути. Образователният ценз е символ на умствената дейност. Нужно е четене, четене и само четене. Гледането на риалити шоута и турски сериали е затъпяваща дейност“, отсича професорът.

Въпреки острите си думи неврологът не отрича малкия екран. Според проф. Трайков телевизията не е зло, стига зрителите да наблюдават интересни, образователни или дискусионни предавания. Продукции, които ги карат сами да разсъждават. „

По думите му българите твърде късно се сещат, че здравето им е застрашено.

А застрашеното здраве на мозъка е най-често фатално. Всякаква амортизация на мозъчните функции е също толкова опасна, колкото пренебрегването на симптоми като високото кръвно или злоупотребата с алкохол.

Според проф. Трайков българите прекаляват с твърдия алкохол, още повече че у нас 100 грама ракия се смятат за нормална доза. „Това е три пъти повече от токсичната“, отсича проф. Трайков и препоръчва, ако се пие, то поне да е червено вино. По думите на невролога опасността от алцхаймер е, че няма наследственост при болестта. Затова препоръчва хората, особено в напреднала възраст, да не губят социалните си контакти. Да говорят, да общуват, да разсъждават на глас.

И да не се страхуват от пробването на нови неща – било работа с компютър, разучаването на нов телефон или някакви технологии, които „са за младежите“. По думите му това е „фитнес за мозъка“.

Не само възрастните хора могат да амортизират мозъчната си дейност, твърди проф. Трайков. По думите на шефа на неврологията една от най-опасните тенденции днес е родителите да оставят детето си цял ден пред екрана или с таблет в ръка.

Професорът оспорва и мита, че от компютърните игри децата стават по-умни и креативни, тъй като мозъкът получава „предизвикателство“ и тренировка само при първото изиграване на играта.

Източник: Днес.БГ

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.