Водещите новини
Home » България » Проф. Кунчев изчисли колко души ще починат с коронавирус и кога ще дойде четвъртата вълна в България
Проф. Кунчев изчисли колко души ще починат с коронавирус и кога ще дойде четвъртата вълна в България

Проф. Кунчев изчисли колко души ще починат с коронавирус и кога ще дойде четвъртата вълна в България

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

„Това, което предстои да се случи тепърва в следващите 10 дни, е резултат от това, което се е случило преди 20 дни. Коронавирусът има много дълъг инкубационен период – от 3 до 15 дни. Ако няма затягане на мерките, ще има още по-драстично увеличение на заразените.

Ако те бъдат затегнати, тогава броят на заразените след 10 дни ще е около 2000 души на ден, спрямо 4000 сега“, коментира в ефира на „Неделята на NOVA“ проф. Огнян Кунчев, математик в БАН. По думите му трябва да овладеем нещата до месец май. Според професора COVID-19 прилича по много отношения на сезонния грип, който също мутира.

От БАН изработиха и дългосрочна прогноза, която показва какво ще се случи със смъртността при коронавируса.

„Имаме песимистичен и не толкова непесимистичен сценарий. Ако нямаме ваксини починалите от COVID-19 до юни 2022 г. може да стигнат 58 000. В момента според официалните данни имаме 300 000 заразени. На тях имаме 12 000 починали.

Имайте предвид, че има и много необявени случаи. За да получим реален брой трябва да умножим 300 000 най-малко 4 пъти. Така получаваме милион и 200 000 хиляди. Ако се ваксинираме обаче, нещата изглеждат много по-добре“, поясни професорът.

„Дори да има 120 хиляди ваксинирани, септември и октомври идва четвърта вълна на коронавируса. Много дълга е тази змия. Обикновеният грип е змия от 1 метър, а коронавируса е змия 5 пъти по-дълга. В Лондон решиха, че ковид е конспиративна теория, но тя се оказа напълно реална“, завърши той.

Твоят коментар

About Натали Славова

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.