Home » България » Проф. Кунчев, БАН: 4000-5000 заразени в пика наесен, ще живеем така с години
Проф. Кунчев БАН: 4000-5000 заразени в пика наесен ще живеем така с години

Проф. Кунчев, БАН: 4000-5000 заразени в пика наесен, ще живеем така с години

„Темпът на заразяване се качва през октомври и ноември, ако не се предприемат никакви мерки. С рестриктивни мерки и повече ваксинация може да падне.

Август месец тази година сме се засилили много стремглаво. Учениците като тръгнат на училище от 15 септември, нещата ще се засилят. Ще живеем така още няколко години“, заяви математикът от БАН проф. Огнян Кунчев в предаването „Денят ON AIR“.

Той подчерта, че Делта вариантът е много пъти по-заразен от предходните. Болните от Делта варианта имат стотици повече вируси, предупреди проф. Кунчев.

„Хваща се здраво и атакува много органи. Много по-опасен е! България е на последно място по ваксинация. В Израел се ваксинираха още март месец и забравиха за мерките. Постигнаха колективния имунитет и се зарадваха. Месеци наред не носиха маски, но ваксините не ви спасяват от боледуване. Обезпечават ви по-слабо боледуване и по-слабо разпространение на вируса“, обясни математикът от БАН.

Най-близката перспектива е за около 3000 заразени дневно, стана ясно от думите му.

„По съвсем груба оценка, при пика ще са около 4000, въпреки ваксинираните и преболедувалите. Преболедувалите да не си мислят, че вирусът ще ги забрави. Не мисля, че ще има повече от 5000 заразени. При мерки параметрите се променят“, каза още той и показа графика с резултати след въведения локдаун в края на миналата година.

„Това, което ни липсва, ние не знаем колко са заболелите български граждани. Един човек го тестват по няколко пъти, пише се 2-3 пъти. Държавата трябва да се погрижи за чистотата на данните. Да са под контрол, за да може да се предсказва“, настоя проф. Кунчев.

„Носете си маските на обществени мероприятия. Не беше лошо да имаме 2 млн. ваксинирани. Тези, които искат да се ваксинират, пак ще се ваксинират. Ще се получи естествен подбор. Търси се лекарство. На много от компаниите интересът им е повече за ваксините. Трябва да се изказват компетентни хора. Ако самите лекари не се ваксинират, ако елитът на нацията не се ваксинира… При нас процентът е по-висок. Това показва интелигентността на нацията“, смята проф. Кунчев.

Източник: BGONAIR.BG

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.