Home » България » Проф. Коста Костов: Борисов има лека форма на COVID-19, но е с рисково затлъстяване
Проф. Коста Костов: Борисов има лека форма на COVID-19

Проф. Коста Костов: Борисов има лека форма на COVID-19, но е с рисково затлъстяване

От това, което чувам, смятам, че премиерът е болен, а не просто инфектиран. Той обаче има лека форма на COVID-19, обясни пулмологът проф. д-р Коста Костов, председател на Експертния съвет за борба с коронавируса, в предаването „120 минути“ на bTV.

„80% от случаите на инфектирани протичат леко и безсимптомно, не виждам нищо притеснително, че премиерът е останал у дома, не мисля, че трябва да се пресилва ситуацията“, каза проф. Костов.

Той обясни, че чувствителността на PCR теста расте, в момента на контакта тя е почти нула, а високите стойности се достигат 48 часа преди началото на симптомите. „С други думи казано, това, че премиерът е с позитивен тест, е логично“, отбеляза професорът.

„Той най–вероятно има повишен индекс на телесна маса, най-вероятно е с лека форма на затлъстяване, което е рисков фактор и то от сериозните рискови фактори, не ми е известно премиерът да има други болести“, уточни проф. Костов.

Предлагам да лекуваме премиера не като при Тръмп, категоричен беше той.

„При американския президент са давани неща, без да има сериозни доказателства за тях – като витамин С и Д, даван е „Фамотидин“ заради „Аспирина“, мелатонин дори – вероятно има лош сън. При него са прилагани два медикамента, които наистина са били на място – тава са „Ремдисивир“ и „Дексаметазон“, обясни проф. Костов.

По думите му има данни, че Тръмп е направил пречупване в клиничната си картина – имал е лека дихателна декомпенсация и снижение концентрацията на кислород в кръвта.

Предлагам при премиера да не стигаме до там, той в момента няма нужда нито от „Ремдисивир“, нито от „Дексаметазон““, уточни пулмологът.

Източник: Оф Нюз

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.