Водещите новини
Home » Здраве » Проф. Корсун: Досега няма доказани грипни вируси, което е страшно необичайно. Всичко е ковид
Проф. Корсун: Досега няма доказани грипни вируси

Проф. Корсун: Досега няма доказани грипни вируси, което е страшно необичайно. Всичко е ковид

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

„Досега няма доказани грипни вируси, което е необичайно. Предишни сезони обикновено през този период на годината започваше грипната епидемия“.

Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория „Грип и остри респираторни заболявания“ към Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя обясни, че в момента циркулацията на грипните вируси в цяла Европа е много ниска. През миналата седмица са доказани само 13 грипни вируса, което е страшно необичайно.

По думите на проф. Корсун това се дължи на противоепидемичните мерки, свързани с коронавируса. Явно те оказват ефект и на грипните вируси.

По отношение на новия вариант на коронавируса тя обясни, че при осем проби на хора, пристигнали от Великобритания, са доказани генетични промени, характерни за него.

„Той е с 50 до 70% по-заразен от представителите на други генетични варианти вируси“, каза проф. Нели Корсун.

Относно твърдението на британския премиер Борис Джонсън, че той е по-смъртоносен, тя коментира, че увеличаването на смъртността се дължи не толкова на новия вариант, а на това, че болниците са препълнени и не могат да се оказват качествени медицински грижи.

„В САЩ очакват до края на март този вирус да стане доминиращ и там. Европейският център за контрол на заболяванията счита, че рискът от разпространението на този генетичен вариант е много висок“, поясни още проф. Корсун.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.