Home » България » Проф. Константинов: У нас не се краде много, а чудовищно много
У нас не се краде много

Проф. Константинов: У нас не се краде много, а чудовищно много

Както каза наскоро главният прокурор Иван Гешев – у нас много се краде, а аз ще кажа – чудовищно много се краде. 

В северните народи е изчислено, че се краде 10-15%, в по-южните – Италия, Гърция, 35-40%, а у нас над 50%.

Това каза в „Денят на живо с Наделина Анева“ по Канал 3 математикът проф. Михаил Константинов, шеф на борда на директорите на „Информационно обслужване“.

За удивителните способности на българина в тази сфера професорът даде пример с откраднато предно колело на валяк в селото на баща му – „трудно е да го направиш, няма за какво да го използваш, но способностите са удивителни“.

За машинното гласуване проф. Константинов заяви: „Нека да кажа нещата, които най-много ме смущават. Ако наистина е взето политическо решение, трябва да го изпълним. Смущава ме, че такова гласуване няма в Европа, с изключение на областта около Брюксел, а също, че между 30% и 35% от българите не са докосвали компютър, а това си е компютър – машината за гласуване“.

По думите му „един възрастен човек, който не е пипал такава машина, може да има проблеми“.

„Идеята, че всички използвали банкомати – това няма няма нищо общо, да не говорим, че не всички хора използват банкомати“, посочи проф. Михаил Константинов.

„Не искам да звуча с пренебрежение към тези важни неща, не ме плаши сумата – 15 или 25 милиона лв., не тя е съществената. А какво правим с тези 30% от избирателите, които не са докосвали компютър? С машинното гласуване рискуваме да въведем образователно-компютърен ценз“, предупреди професорът.

„Чух и много оптимистично число – да се купят 15 000 машини, но с една машина може да гласуват не повече от 200 души дневно, тогава изчислете колко машини ще са нужни. Трябва да бъдат повече машините“, изчисли той.

Математикът даде и конкретно предложение, което да бъде обсъдено от депутатите за Избирателния кодекс при въвеждане на машинно гласуване – да има не една, а две седмици между първия и втория тур на изборите.

„Направете разстоянието между двата тура 2 седмици, така е в повечето страни, една седмица и сега е малко – ето нещо, което предлагам на депутатите сега. Защото какво правим между двата тура – местни и президентски? Какво правите тогава с машините – връщате ли ги да се препрограмират, вторият тур има друг софтуер“, поясни проф. Константинов.

dunavmost

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.