Водещите новини
Home » Топ новини » Проф. Иво Петров: Ковид инфекцията започва като пневмония, но продължава като сърдечно-съдово заболяване
Проф. Иво Петров: Ковид инфекцията започва като пневмония но продължава като сърдечно-съдово заболяване

Проф. Иво Петров: Ковид инфекцията започва като пневмония, но продължава като сърдечно-съдово заболяване

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

„Немалко нарушения се дължат на генетична предизпозиция. При такава генетична предизпозиция, както при фамилната хиперхолестеролемия (FH), хората, които са засегнати от нея, имат много високи нива на лошия холестерол с ниска плътност.

Те са значително по-податливи на ранно и много често фатално развитие на усложнения от сърдечно-съдовите заболявания“, заяви кардиологът от „Аджибадем Сити Клиник“ проф. Иво Петров в студиото на „България сутрин“.

FH проблем е съществен проблем заради високата смъртност и би трябвало да му бъде обръщано съществено внимание от всяка здравна система, стана ясно от думите на проф. Петров.

„Има статистика, която показва, че хората, които имат FH са млади. Защо? Защото няма възрастни, възрастните вече са починали“, посочи кариологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според проф. Петров е изключително важно да бъде популяризиран горепосоченият резултат и да се вземат мерки като ранно диагностициране и таргет терапия.

„Колкото по-рано хванем този контингент от хора, които са носители на FH, но все още не са ни пациенти, толкова по-голяма е вероятността да продължим техния живот по-дълго време и те да бъдат абсолютно нормални членове на нашето общество“, обясни кардиологът.

Какви увреждания нанася Ковид-19 върху сърцето?

„Това е много актуална тема. За съжаление, когато протича тежко, Ковид инфекцията започва като пневмония, но всъщност продължава като бурно сърдечно-съдово заболяване, тъй като цитокиновата буря в голяма част от случаите уврежа и съдовете“, посочи събеседникът на новата водеща на „България сутрин“ Мария Константинова.

Проф. Петров призова хората със съмнения за сърдечно-съдово нарушение в следствие на Ковид-19 да потърсят помощ от специалист.

И апелира към всички, особено таргетни контингенти като лекари, възрастни и най-вече хора с придружаващи сърдечно-съдови заболявания – „масово да се ваксинират, за да бъдат предпазени“.

Целият разговор гледайте тук:

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.