Водещите новини
Home » Здраве » Проф. Чорбанов: Над 50% от хората няма да реагират на вируса, защото имат преимунитет от предишни срещи с коронавируси
Проф. Чорбанов: Над 50% от хората няма да реагират на вируса защото имат преимунитет от предишни срещи с коронавируси

Проф. Чорбанов: Над 50% от хората няма да реагират на вируса, защото имат преимунитет от предишни срещи с коронавируси

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Над половината от хората, които се срещнат с К19, няма да реагират на вируса, защото имат преимунитет от предишни срещи с коронавируси. Така че колективния имунитет започва да сработва. Виждаме страни с драстични мерки, при които ситуацията не е по-добра.

Много може да се спори доколко мерките са ефективни. Хората се предпазват на обществени места, но в семейна среда това не е така“. Това коментира пред БНР проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.

Той подчерта, че серотипът на вируса от Великобритания е с две основни мутации и че трябва да се знае, че през различните етноси и групи вирусът се движи по различен начин, което се дължи на специфичната среда, която осигурява генофондът на даден етнос.

„Фактът, че един вирус е много по-заразен в една страна, не значи, че ще е такъв в друга – може да е повече или по-малко заразен“.

В предаването „12+3“ проф. Чорбанов допълни:

„По брой ваксинирани сме доста назад… В Израел, например, очакваме, че от март нататък няма да има заболеваемост, което ще е доказателство и за ефективността на ваксините“.

По повод ваксината, по която работи екипът в БАН, имунологът обяви, че се очаква разрешение от агенцията, контролираща експеримента с лабораторни животни. Когато това решение се получи, експерименталната работа ще продължи.

„В контакт сме с лаборатории, които да ни осигурят вирус, за да направим реални тестове за качеството на ваксините. Това е нещо, което трябва да се направи, за да се провери колко е реално протективна. По отношение на много от другите ваксини това не е правено…

Дори пандемията да е привършила, докато нашата ваксина стане готова, ако тя е преминала успешно всички тестове, то тази платформа за правене на ваксини, може да бъде използвана много успешно във всякакви бъдещи случаи“.

Твоят коментар

About Натали Славова

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.