Home » Топ новини » Проф. Ботев каза грозната истина за болниците: Прехвърлят си умишлено тежките случаи, защото знаят, че няма да получат пари!
Проф. Ботев каза грозната истина за болниците: Прехвърлят си умишлено тежките случаи защото знаят че няма да получат пари!

Проф. Ботев каза грозната истина за болниците: Прехвърлят си умишлено тежките случаи, защото знаят, че няма да получат пари!

В София и други градове отмениха част от мерките срещу Ковид-19. Данните все още остават притеснителни, особено заради големия брой смъртни случаи.

„Мерките са политически въпрос, учените останаха на по-заден план при взимането на решения. С Омикрон вирусът се върна в обичайния вид за вирусна инфекция. Особеността е, че страшно много хора се разболяха. Това води до риск от натоварване на здравната система“, заяви хематологът проф. Чавдар Ботев в студиото на „Денят ON AIR„.

Той подчерта, че основен проблем у нас остава неправилното лечение на пациентите с Ковид-19 и честото изписване на антибиотици.

„Пациентите трябва да бъдат изследвани и точно диагностицирани, за да да има по-правилно лечение. Лекари продължават да предписват масово антибиотици. 12 млн. антибиотика са изписани само в аптеките през миналата година. Голям е процентът от хората, които умират с Ковид-19 заради неправилно лекуване“, подчерта хематологът пред Bulgaria ON AIR.

И уточни, че при коронавируса проблемът с внезапната смърт все пак съществува.

„Когато са дадени два антибиотика за начало на заболяването, това веднага се отразява на целия организъм. Когато албуминът намалее много, тромбозите стават много бързо. Неправилното лечение е най-големият проблем“, каза хематологът.

Според него, ако по официални данни в болниците лекуват 7 000 пациенти, то реалният им брой трябва да е 35 000.

„С Омикрон видяхме проблем с клиничните пътеки – болните влизат за лечение и не могат да си изкарат пътеката, защото оздравяват по-бързо. Така на лечебните заведения не им се изплаща пътеката. Няма смисъл, ако не е необходимо, да се стои всичките дни, вместо пациентът да бъде изписан още на третия ден“, заяви проф. Ботев.

Той подчерта и друга практика – отделения си прехвърлят тежки случаи, защото знаят, че няма да получат достатъчно пари по клинична пътека.

„Всеки един началник като види тежкоболен прави всички възможно да не влезе при него за лечение. Защото това не е остойностено. Проблемният пациент не може да влезе в болница, защото пътеките не покриват разходите.

Трябва да има човечност, не може с връзки или корупционни схеми да се влиза в болници“, призова хематологът.

Според него не е ясно колко често ще трябва да си поставяме подсилващи дози ваксина срещу Ковид-19.

„Ето, Жириновски си направи 8 ваксини и хвана коронавирус. Ако имате 2 ваксини, е установено, че предпазват само 10% от заразяване. С бустерната доза защитата вече е над 50%“, заяви проф. Ботев.

Източник: Блиц

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.