Home » Живот » Продавачки в „Кауфланд” и „Била” пред припадък в жегата
Продавачки в „Кауфланд” и „Била”

Продавачки в „Кауфланд” и „Била” пред припадък в жегата

Продавачи и касиери работят в мъчителни условия в магазините на големи търговски вериги, научи 365novini

Служителите сe потят до изнемога в дебелите униформи, които изобщо не са съобразени със сезона, забеляза репортер. В „Кауфланд”, например служителите са навлечени с дебели дрехи от бархет, с които се чувстват като в термокамера. Служебното облекло обаче е задължително.

В същото време, особено около касите, никак не е хладно, защото климатиците са насочени към хладилните камери с продуктите, а не към касите. Затова и жените, работещи с парите на клиентите, изнемогват в тежките жеги и едва изкарват работния ден.

„В горещите дни направо едва издържаме, става ни лошо. С тези плътни униформи е непоносимо, а трябва да сме концентрирани – все пак работим с пари, а и трябва бързо да обслужваме клиентите ”, призна възрастна жена, която работи на смени от 8 часа в един от филиалите на големите хипермаркети в столицата.

В „Била” положението е подобно, макар там червените дрехи да са малко по-тънки. Въпреки това и те не са съобразени със сезоните и служителите се уморяват още на средата на работното време. „Към края на работния ден се чувстваме като пребити, макар че в магазина има климатик, но до касите хладният въздух почти не стига.”, разказаха касиери.

Служителите обаче не смеят да се оплачат на ръководството, за да не сметнат, че имат твърде големи претенции и затова няма кой да се погрижи за комфорта на персонала.

Съществуват наредби, които регламентират оптималната температура при различните видове труд, припомнят от бранша. Температурите в офиса трябва да са между 22 до 25 °C – за лека физическа работа, от 20 до 23 за средно тежък труд и от 18 до 21 за тежък. Касиерите упражняват поне среден физически труд с постоянното преместване на стоките на клиентите и би трябвало градусите да не се вдигат над 23. С дебелите униформи обаче персоналът се гърчи като при 30.

Лупа

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.