Home » България » Премиерът с важна новина за забраната за културни събития
Премиерът с важна новина

Премиерът с важна новина за забраната за културни събития

Категоричната забрана за провеждане на всякакви културни събития на територията на цялата страната най-вероятно ще отпадне, научи 365novini.

 Това стана ясно на днешното заседание на Министерския съвет, което се проведе заедно с членовете на Оперативния щаб за борба с коронавируса.

Самият премиер Бойко Борисов се оказа загрижен за хората, които негодуват срещу затворени кина и театри.

Той обясни в кратце, че театралните зали и киносалоните могат да бъдат отворени, но ще се препоръча да се продават билети през едно място.

Крутите мерки остават за Плевен и Габрово, където са единствените досега потвърдени случаи на заразани.

В зоните без регистрирани случаи няма нужда от крайни мерки, заяви ген. Венцислав Мутафчийски, който оглавява Оперативния щаб. Той подчерта, че е достатъчна добрата хигиена и спазването на социална дистанция.

От думите му се разбра, че няма причина да се отменят всички културни събития, както правителството реши на извънредното си заседание в неделя, когато бяха обявени първите случаи на коронавирус.

За пълната забрана на културни прояви настоя тогава ресорният министър Боил Банов. Той бе подложен на множество критики за това си предложение. А днес собствениците на кина изпратиха позиция, в която настояват за оставката му.

Вчера Министерството на културата разпространи указания, според които до второ нареждане се забранява откриване на изложби, представяне на филми и книги, провеждане на семинари и конференции, концерти, чествания, беседи за групи, всякакви мероприятия с участието на деца и ученици, събития в обществените библиотеки и читалищата, предполагащи събиране на хора.

В резултат на заповедта всички театри и част от кината затвориха врати. Отменено беше и едно от най-големите събития за сезона – „София филм фест“. Спортните събития в цялата страна се провеждат без публика.

Днес властта намекна, че ще отмени крайните мерки. Ген. Мутафчийски обясни, че има утвърдена световна методика, която позволява да се провеждат събития с участието на повече хора, но при определени условия, които дават сигурност.

Като пример той посочи продажбата на билети за кино и театър през място, за да има дистанция между посетителите. Допълни, че би отправил препоръка да се избягват само събитията, на които се събират хиляди хора.

Премиерът Бойко Борисов веднага разпореди на министър Банов да изпълнени препоръките. Засега не е известно дали това ще доведе до отмяна на заповедта за спиране на културни събития.

Самият Боил Банов опита да се оправдае за решението пред Нова тв тази сутрин. Обясни, че подобни заповеди се издавали от здравното ведомство, не от неговото. Той е поканил днес на среща представители на Асоциацията на киносалоните, за да потуши конфликта.

Банов твърди, че крутите мерки били наложителни заради „дублирането на двата вируса – грип тип Б и COVID 19.

Той апелира към всички да се съобразят с мерките, които според него няма да траят дълго.

Блиц

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.