Home » България » Предлагат 2 години без книжка и 2 бона глоба за пияни шофьори
Предлагат 2 години без книжка

Предлагат 2 години без книжка и 2 бона глоба за пияни шофьори

Две години без книжка и 2000 лева глоба грози всеки шофьор, който кара пил, научи 365novini.

Това са част от предложенията на ГЕРБ за законови промени в НК, а чрез тях и в закона за движението по пътищата.

От управляващата партия анонсираха поправките още през седмицата, като предвидиха завишаване на санкциите за дрогирани и пияни шофьори, ако предизвикат смърт или тежки и средни телесни повреди на пътя. От ГЕРБ поясниха, че ще искат по-дълъг период за отнемане на книжката, ако бъде хванат водач пил зад волана, но тогава не поясниха за какъв срок.

Така ако бъдат спипани с алкохол в кръвта от 0,5 до 0,8 промила, то водачите ги грози 1 г. затвор и 1000 лева глоба. Досега те се разминаваха без книжки само за 6 месеца и с 500 лева санкция. Тези пък, които карат с над 0,8 до 1,2 промила в кръвта, ги грози да останат без книжка 2 г. и да платят 2000 лева. При повторно нарушение глобите скачат двойно и стигат до 4000 лева.

Ако водачът откаже да му бъде направен тест, може да се озове в затвора до 3 години, вместо досегашните 2 г. и да плати 3000 лева глоба, вместо 2000 лева.

От ГЕРБ внесоха поправките си в деловодството на НС в петък, като ден по-рано такива вече бяха внесени и от „Обединени патриоти“, и „Воля“. Първите искаха дрогираните водачи да работят в моргите, а от „Воля“ – да остават без книжки до живот, както и да се наказват със солени глоби, ако само ги хванат с алкохол и дрога в кръвта. НФСБ пък настояха да бъдат разгледани внесените от тях, още в края на май, предложения.

Сега освен анонсираните – от 2 до 8 г. затвор, а при тежки случаи и до 12 г., минимум 5 г. зад решетките при смърт на пътя и отрегистриране на колата между 1 и 5 години, от ГЕРБ разширяват предложенията си.

Те вдигат санкциите и за причинена смърт по непредпазливост, независимо дали водачът е пиян или трезвен. Така занапред санкцията ще е между 3 и 8 години, а при тежки случаи може да стигне до 12 години.

ГЕРБ на свой ред също предлагат завишаване на глоби. Така, ако даден шофьор бъде хваната с 1,2 промила в кръвта, да го грози до 5 години затвор, вместо досегашните 3 г., а глобата да е до 1500 лева, вместо до 1000 лева. При повторно нарушение пък да остане в ареста между 2 и 6 години, а глобата да е до 5000 лева. До 5 бона глоба и до 5 години затвор грозят и водачите, които карат кола след употреба на наркотици. Ако бъдат хванати повторно, санкцията скача двойно – до 10 000 лева.

Чрез НК се правят поправки и в закона за изтърпяване на наказанията, където се предвижда строг режим и за умишлени престъпления, когато съдът е постановил принудително лечение заради алкохолна или наркотична зависимост.

В мотивите си от ГЕРБ дават статистика на МВР, според която през 2017-та заявените материали за каране на кола след употреба на наркотици са 2742. През 2018-та те вече са 3271.

„Употребата на наркотици и алкохол са сред основните причини за катастрофи с голям брой жертви в България и Европа“, пишат в мотивите си от ГЕРБ. През последните години се забелязвало и трайна тенденция за увеличение на делата срещу водачи, карали МПС след употреба на наркотици. С 600 били повече осъдените за 2019-та в сравнение с 2017 г. В заключение от ГЕРБ изтъкват, че поправките целят постигане на превантивен ефект и по-голяма адекватност на наказанието спрямо резултата от деянието и неговата обществена опасност.

лупа

Твоят коментар

About Натали Славова

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook
error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!