Водещите новини
Home » България » Поклон! Това е Станислав, който дари плазма за лечение на К-19 8 пъти за 2 месеца!
Поклон! Това е Станислав който дари плазма за лечение на К-19 8 пъти за 2 месеца!

Поклон! Това е Станислав, който дари плазма за лечение на К-19 8 пъти за 2 месеца!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Мъж от София постави рекорд по най-много дарена реконвалесцентна плазма в рамките на два месеца. 38-годишният Станислав Захариев се заразява с коронавирус през октомври.

В началото на декември решава да дари за пръв път кръвна плазма, необходима за лечението на пациенти с усложнения след вируса. От декември до края на януари Станислав дарява 8 пъти, като това е максимумът за една календарна година. Категоричен е, че го прави от добро сърце и дори е отказвал пари, предлагани му от близки на нуждаещи се.

„Така съм възпитан от майка ми и баща ми. Ако мога да помогна на някого – да помагам. Без да търся нещо в отплата“, разказва Станислав пред bTV.

В повечето случаи той дарява за конкретни хора, които обаче не познава. Получава и обратна връзка за състоянието им. Не всички новини обаче са добри: „Първия път дарих плазма за майката на едно момче. И за жалост на следващия ден написа, че майка му е починала и беше доста неприятно усещане, защото всички имаме майки“.

Ранното преливане на плазма е най-ефективно за намаляване на смъртните случаи при пациенти с коронавирус, сочат данните на европейската комисия, която започна програма за подпомагане на трансфузионните центрове, включително и в България.

У нас има пет големи центъра за даряване. В повечето от тях е преодолян недостигът. Ако преди два месеца се търсеха хора, които да дарят за конкретен човек, сега все по-често трансфузионните центрове отговарят на запитванията с готова за транспортиране плазма.

„Досега, откакто сме започнали да работим на 17 ноември, имаме малко над 200 дарители. Мисля, че сме готови – не както беше в началото на октомври и ноември, каквото и да се случи с развитието на COVID-19 епидемията, да реагираме адекватно и веднага. Освен това срокът на съхранението на плазмата е 24 месеца – това ни дава още по-голяма сигурност да задоволим нуждите при възникване на такива кризи“, казва д-р Жанина Йорданова, която е директор на Районния център по трансфузионна хематология във Варна.

Д-р Йорданова обаче подчертава, че сегашният достиг на плазма не бива да отказва желаещите да даряват.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.