Водещите новини
Home » България » Петър Велков извади чувалите: През април ще минем 16 000 смъртни случая!
Петър Велков извади чувалите: През април ще минем 16 000 смъртни случая!

Петър Велков извади чувалите: През април ще минем 16 000 смъртни случая!

Сподели новината
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Mатематикът Петър Велков коментира в предаването „Здравей, България” по NOVA увеличаването на новите положителни случаи на COVID-19 в страната ни.

„В рамките на месец и половина хоспитализираните могат да достигнат 9 хиляди души. Рекордът до този момент беше едва 7200 от 13 декември миналата година. Това се случи две седмици след решението за локдаун. През април месец ще минем и 16 хиляди смъртни случаи, показват моделите.

Следващите седмици смъртността ще скочи с до 4 пъти”, категоричен е той.

Според него броят на хоспитализираните у нас също буди притеснение. Те са вече 6 хиляди. „Хората стигат до интензивните легла около 3 пъти по-бързо през последните 17 дни, а леталитетът също расте”, добавя математикът.

„При този вариант на вируса шансът за хоспитализация е с 60% по-висок. Всички данни показват, че пораженията върху икономиките биха били по-големи ако не се вземат навременни медицински мерки”, заяви Петър Велков.

„Основният капитал на икономиката са хората. Проучванията показват, че около 10% от заболелите прекарват „Long COVID-19”, което означава, че имат дългосрочни последствия от заразата”, добавя специалистът.

Според него трябва да се вземат мерките, които бяха приложени през ноември месец.

„Тук можем да стигнем и до цифри, които виждаме в Чехия. В рамките до края на месеца ще стигнем сериозни нива на заболеваемост. Ако мерките не се вземат скоро, неминуемо ще се стигне до затварянето на държавата. Въпросът е да го направим сега, за да можем после да отворим с по-малки щети”.

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.